Blogiunelmia

Blogin pystyttäminen on ollut haaveena jo pidemmän aikaa, mutta ei ole ollut muka aikaa, osaamista tai asiaa tarpeeksi. Sitten asiat yhtäkkiä vain tapahtuivat, niin kuin niillä näyttää aika usein olevan tapana tehdä. Koska itse on kiva seurata somekanavissa muita, jotka tekevät samoja juttuja, joita itsekin tekee tai ainakin haluaisi tehdä, innostuimme ensin perustamaan Insta-tilin ja nyt siis myös toteuttamaan blogiunelmia.

Mistä sitten on kyse? Tämä blogi keskittyy purjehtimiseen, veneen telakkapuuhiin ja saattaa mukaan mahtua hiukan haaveita isoista vesistäkin. Vene on tältä kaudelta juuri nostettu talvehtimaan ja luvassa on ainakin ison elektroniikkapäivityksen asennus, ensimmäinen itsetehty moottorihuolto ja kylkivaurion korjausta. Lisäksi asennetaan uusi pressuteline myöhemmin syksyllä.

Odotettavissa ensi kevääseen saakka, eli mitä blogiunelmia meillä on?

Korjaus- ja huoltohommien seassa muistellaan perheemme matkaa purjehtijoina. Aloitimme 1- ja 5-vuotiaiden kanssa siitä, että olimme ensimmäistä kertaa viittä metriä lähempänä purjevenettä, kun seisoimme oman kimppaveneen kannella jossain Ruissalon satamista elokuussa 2012. Nyt hoidetaan kokonaan omaa venettä ja vesillä ollaan aina kun voidaan. Miehistön 10- ja 14- vuotiaat skuuttaavat suvereenisti ja kumpikin on juhlallisin menoin edennyt pikkumatruusista gastikokelaskauden kautta gastipestiin. Veneen general managerina eli förstinä häärii Perheen Äiti, joka paitsi pitää jöötä, ripustaa myös riippumaton aina tilaisuuden tullen spinnupuomiin. Kapteeni pitää veneen kunnossa, purjeet trimmissä ja aina ehtiessään kokkaa Ravintola Slöörin terassille (eli istumakaukaloon) herkullisia burgereita.

Talvikausilla, kun telakallekaan ei pääse, purjehditaan muiden mukana, eli luetaan, katsotaan ja kuunnellaan reissukirjoja, blogeja, youtube-kanavia ja podcasteja. Ajatuksia luvassa ainakin seuraavista

  • Riikka ja Tuomo Meretniemi: Matka kotina ja Maailman laidalla -kirjat
  • Riikka ja Tuomo Meretniemi: Keinuva koti -podcast
  • Eero Lehtinen: Pakko Purjehtia
  • Ari Pusa: Yksin Seitsemällä merellä
  • Robin Knox-Johnston: a World of my Own
  • Bernard Moitessier: The Long Way

Blogi on nyt pystyssä, matka alussa. Ja purjehtiessa perillä ollaan, kun matka alkaa. Tervetuloa blogiunelmien pariin!

Försti

Sanasto eli förstin omat selitykset

Försti: firstmate, ensimmäinen upseeri
Gasti: miehistön jäsen, esim. keulagasti
Istumakaukalo, sitloota, sitloora: purjeveneen takaosan avotila
Riki: Kaikki se, jonka avulla ja varaan purjeet levitetään eli masto, puomi, vaijerit, helat, köydet, vinssit ja taljat
Skuutata, skuuttaus: purjeen kireyden säätäminen skuuttiköydellä. Myös jalustaminen.
Slööri: sivumyötäinen tuuli
Spinnu, spinaakkeri: vapaasti lentävä, iso myötätuulipurje
Trimmata: säätää purjeita ja rikiä tuulen mukaan

Yksi ajatus artikkelista “Blogiunelmia”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *