Bodö – purjehtijan kesäparatiisi

Laituri, jossa paljon veneitä

Sijainti: N59°54,5’, 21°45,0’ E
Merikortti: sarja D, lehti 711 ja 716
Verkkosivut: https://www.bodo.fi/

Puolustusvoimat on viime vuosina luopunut monista saarikohteistaan ja saaria on avattu veneilijöille ja muille matkailijoille. Tunnetuimpia esimerkkejä lienevät Örö Saaristomerellä ja Vallisaari Helsingin edustalla. Bodö kuuluu purjehtijan näkökulmasta tähän samaan sarjaan, vaikka sen tarina onkin hiukan erilainen.

Bodön saarella toimi Merivartioston merivartioasema vuodesta 1967 vuoteen 1991, jolloin se lakkautettiin ja saari tyhjennettiin. Saari oli pääosin tyhjillään vuoteen 2016 saakka: siellä oli ainoastaan automatisoitu merivalvontatorni ja aseman pihapiiriä takaisin valtaava luonto. Noin vuonna 2015 läheisellä Nötön saarella kauppaa pyörittävä yrittäjäpariskunta ihastui Bodöhön ja näki siinä potentiaalia laajentaa liiketoimintaa. Saarella ryhdyttiin raivaus- ja rakennustöihin kevättalvella 2016 ja vierassatama avattiin juhannuksena. Ensimmäiset veneet tulivat samaan aikaan, kun poijuja pudotettiin paikoilleen.

Pikainen ensivisiitti

Meidän ensivisiittimme saarelle tapahtui 21.7.2016: kapu oli kuullut uudesta avautuvasta kohteesta ja kurvasimme satamalahteen. Tunnelma oli kuin juhannusjuhlissa: hampurilaisia tilattiin veneisiin ja syötiin kutsuvan näköisellä terassilla, puissa oli riippumattoja ja rantakalliolla leposohvia. Lapset pelasivat pihapelejä ja kanat tepsuttelivat poluilla. Aurinko paistoi ja viirit liehuivat tuulessa. Meillä oli kuitenkin ongelmia akkujen kanssa (kuinkas muutenkaan), joten emme voineet jäädä sähköttömään laituriin. Paikka jäi kuitenkin mieleen kutsuvana.

Bodö hellii veneilijää: riippumatto, taivas ja meri.
Bodön rantakallio, riippumatto ja leppeä kesäpäivä

Vanhan merivartioaseman vihertävä rakennus hallitsee pihapiiriä, jolle noustaan suoraan laiturilta. Aseman sauna on kunnostettu yleiseksi saunaksi, jossa miesten ja naisten vuorot vaihtuivat tasatunnein (tämä onkin nerokas järjestely yleisiin saunavuoroihin, yleensä yhden saunan paikoissa naisten vuoro päättyy viimeistään kuudelta eli juuri koskaan ei ehdi löylyihin). Tupia on kunnostettu majoituskäyttöön ja asemarakennuksessa on myös yleinen oleskelutila sohvineen ja lautapeleineen. Varsinainen Bodön sydän on Bistrocafe, jonka terassilla viihtyy pidempäänkin ja joka levittäytyy rantakallioille ja pihanurmikolle. Kesäkeittiön, satamakonttorin ja kahvilan yhdistelmä on varsin kompakti kokonaisuus, joka kuitenkin toimii hämmästyttävän hyvin ja palvelu on aina ystävällistä ja iloista.

Bodö bistrocafe, satama-alue ja laituri
Bödon kompakti satama-alue merivartioaseman nurkalta kuvattuna

Full Bodö -experience

Kesällä 2017 tuulet kuljettivat toisaalle, mutta 25.6.2018 lopulta rantauduimme Bodöhön. Satama oli parin vuoden aikana muuttunut vielä entistä viehättävämmäksi ja päädyimme suorittamaan ns. full Bodö-experiencen eli otimme pullakahvit terassilla saapuessa, heitimme tikkaa, pelasimme mölkkyä ja nautimme siestaa riippumatossa ja rantasohvilla, söimme päivälliseksi Bodö-burgerit, saunoimme lauttasaunassa, josta pääsi pulahtamaan suoraan mereen ja tilasimme vielä tuoreet sämpylät aamuksi.

Sämpyläpussi
Sämpyläpussi veneen kannella on aina kiva herätys!

Aseman takaa löytyi pupuhäkki jossa asustivat lakritsi ja toffee -puput, hämähäkkikeinu ja pingispöytä. Nuorempi gasti e ihastui pupuihin ja hengaili pupuhäkin luona iltapäivän ajan, gasti-E puolestaan treenaili pingistaitojaan ja päätyi ottamaan matsin itse yrittäjän kanssa (tappio taisi tulla, mutta kunniakas sellainen). Aamulla försti hiippaili kohti huussia auringon noustessa ja muutama kana päivysti polulla aamumatoja etsimässä. Förstin lähestyessä kanat ryhmittyivät keskelle polkua, mutta kun försti totesi, että ”kuulkaas rouvat kanaset, voisitteko vähän väistää”, kanat siirtyivät sopuisasti sivuun.

Saaristomeren keidas

Bodö tarjoaa myös lauttasaunan, jonka  terassi kuvassa
Lauttasaunan terassilta voi pulahtaa suoraan mereen

Bodö on ilahduttava esimerkki elävästä saaristosta – täysin erilainen kuin vaikkapa Brännskär, mutta yhtä vaikuttava. Bodössä ei asuta ympärivuotisesti eikä saarella ole perinteistä saaristolaiskulttuuria tai -historiaa. Merivartioston jäljiltä saarella oli metsittynyt pihapiiri, ränsistynyt asemarakennus ja erinäisiä raunioita. Tästä lähtökohdasta Bodö on rakennettu purjehtijan keitaaksi saaristomeren keskelle: keitaaksi, jossa on kelluva sauna, hampurilaisia, kotoisa mökkitunnelma ja saatavilla myös erilaisia matkailupalveluita tarvitseville: kajakki- ja sup-lautavuokrausta, tentsile-majoitusta ja buffet-aamiainen. Bodössä kantava ajatus on alusta asti tuntunut olevan vierailijoiden viihtyminen ja leppoisa tunnelma. Onnistumisesta kertoo valinta vuoden vierasvenesatamaksi sekä 2019 että 2020.

Lohileivät, viinilasi ja vesilasit veneen pöydällä, taustalla meri  ja Bodö -saaren rantakallio
Juhannusaaton alkupala: saaristolaisleipä, graavilohi ja sopivat juomat

Kesällä 2020, 19.6. vietimme juhannusaattoa Bodössä, jossa juhannussalon pystyttämiseen osallistui puoli satamaa, alkuillasta Bistrocafessa soitti trubaduuri parhaita nostalgiaklassikoita ja juhlaliput liehuivat mastoissa. Lapset heittivät tikkaa, pelasimme erän petanqueta ja kävimme taas lauttasaunan löylyissä. Muutaman vuoden aikana Bodö oli laajentunut: laituri oli pidentynyt melkein puolella ja nyt toisellakin puolella oli poijut. Laiturille oli vedetty myös sähköt ja pihapiiriin oli ilmestynyt muutama uusi huussi ja asemarakennusta oli kunnostettu lisää. Laajentuminen oli myös edelleen käynnissä. Pihan laidalla oli ollut jonkin vanhan rakennuksen kivijalka, jonka varaan oli nyt kohoamassa uudisrakennus, johon tulisi uusi sauna, lisää asiakaspaikkoja terassilaajennuksen myötä ja pieni puoti, jossa myydään elintarvikkeita ja matkamuistoja.

Bodö -tunnusmerkki, eli Terassialue rannassa
Bistrocafen terassi jatkuu rantakalliolle ja pihanurmelle

Uusia taitoja

Viime kesänä Bodö oli näyttämönä, kun koko Herkun miehistö opetteli uusia taitoja. Kesän alussa försti lopulta ryhtyi toteuttamaan suunnitelmansa ottaa satamamanööverit kunnolla haltuun ja ensi alkuun försti hoiti lähinnä laiturista poistumisen ja muutaman kylkiparkkeerauksen. Loman alkupuolella, 6.6.2021 försti sitten ajoi ensimmäisen kerran poijuparkkiin: gasti-E oli keulassa köysien kanssa ottamassa vastaan, gasti pikku-e otti kapun varmistamana poijun. Suurin oppimiskäyrä oli ehkä kapulla, joka joutui tyytymään varmistajan ja päältä katsojan rooliin.

Purjevene laiturissa, lapsi kannella ja nainen avotilassa.
Landauksen jälkeen försti polleana.

Rantautumisharjoitukselle ei paljon parempaa olosuhdetta olisi voinut olla: keli oli tyyni, satamalahti täysin suojaisa ja laituri tyhjänä. Parkkeeraus Bodöhön sujuikin mallikkaasti ja försti sai kehut laiturille vastaan tulleelta satamakapteenilta täydellisestä pysäytyksestä juuri ennen laituria. Kuohuvat kilistettiin tämän kunniaksi ja ryhdyttiin nauttimaan jälleen yhdestä aurinkoisesta päivästä Bodön kesäparatiisissa.

Lapsi nojaa leukaa käsiin ja makaa rantakalliolla
Gasti-e pohtimassa menisikö uimaan vai riippumattoon.

Lähteet

Turun sanomien artikkeli
Luontoon.fi
Venelehden satamaesittely
Retkipaikka.fi
Bodön verkkosivut

Tarkennus

Bodö ei ole ollut puolustusvoimien, vaan merivartioston käytössä. Kiitos tarkennuksesta Saariston satamien yhteisö!

Försti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.