Herkun miehistön tärppilista

Veneessä asuminen ja eläminen on sitä helpompaa, mitä paremmat varusteet ja rutiinit on onnistuttu löytämään. Ennakointi säästää monelta hankaluudelta ja pienetkin oivallukset saattavat tehdä elämästä huomattavasti helpompaa. Tässä jutussa käydään läpi Herkun miehistön parhaat veneilyvinkit, tavat ja varusteet.

Mallioppimista

Heti, kun olimme aloittaneet purjehduksen, opimme, että kannattaa ottaa muista mallia – ainakin silloin, jos muiden meininki näyttää paremmalta kuin oma. Aivan ensimmäinen muilta opittu tapa oli aamurutiinit.

Ennen vesille siirtymistä olimme tehneet melko paljon patikointireissuja. Jos nukutaan teltassa ja tavarat kannetaan rinkassa, ei matkaan tietenkään voida lähteä ennen kuin aamupala on kokattu ja syöty, tiskit tiskattu ja leiri pakattu. Samalla mentaliteetilla toimimme aluksi myös veneessä ja kahden pienen lapsen (3- ja 5-vuotiaan) kanssa matkaan pääseminen venyi helposti lähelle puoltapäivää. Heti ensimmäisenä kesänä onneksi satuimme Lillfjärdenin retkisatamaan samaan aikaan, kuin perhe, jossa oli suunnilleen saman ikäiset lapset kuin meillä. Matkaan oli tarkoitus päästä mahdollisimman ajoissa, joten olimme heränneet aikaisin, hoidimme normaalit aamutoimet, pakkasimme pedit päiväksi pois ja järjestimme veneen päiväkuntoon, teimme ja söimme aamupalan ja olimme keittämässä tiskivettä jo hiukan stressaantuneina siitä, että kello kävi ja olimme aina vaan laiturissa. Sitten siihen saakka hiljaisessa naapuriveneessä kömpi kannelle juuri heränneen näköinen kippari, joka käynnisti koneen ja irrotti köydet. Kun vene ajeli ulos satamalahdesta, kajuutasta ilmestyi kahvikuppi ja kohta perään puurokulho.

Otimme tämän perheen esimerkistä oppia ja veneilyvinkit heti käyttöön. Jatkossa Mayassakin gastinalut usein nukkuivat vielä, kun lähdimme matkaan. Huomasimme pian, että matkanteko oli mukavampaakin, kun oli jotain tekemistä purjehtimisen lisäksi. Kipparin mielestä tosin joskus ehkä vähän liiankin kanssa, kun samaan aikaan piti ohjailla, trimmata purjeita, auttaa lasta syömään puuroaan, estää toista lasta tipahtamasta penkiltä ja nostaa tiskivettä pentteriin.

Muut ensimmäisinä vuosina muilta napatut veneilyvinkit

  • Perälipun säilyttäminen öisin isopurjeen laskoksen välissä: lippu pysyy puhtaana eikä pyöri kajuutassa tiellä, lisäksi lippu on helppo nostaa aamukahvia sitlootassa juodessa kun se on sopivasti heti käsillä asian tullessa mieleen.
  • Kiinnitysköysien vapaan pään vyyhdin sitominen leivonpäällä* kaiteeseen: köydet eivät pyöri kannella tiellä ja pysyvät kaiteessa varmasti. Helppo ja nopea tapa siistiä kansi rantautumisen jälkeen!
  • Tyhjän puhdistusliinapurkin käyttäminen keulaluukun pidikkeenä: olimme miettineet erilaisia jousikiinnikkeitä ja muita hankalia asennuksia. Purkki ajaa saman asian eikä vaadi yhtäkään lisäreikää veneeseen. Joskus yksinkertainen on tavattoman kaunista.

Välineurheilua

Itsestään selvien varusteiden, kuten ensiaputarvikkeiden, pelastusliivien, ruokailuvälineiden, hyttysverkkojen ja pelikorttien lisäksi veneessä on paljon iloa hyvin valituista varusteista ja tarvikkeista. Hyvät varusteet voittavat toisinaan parhaatkin veneilyvinkit.

  • Mökkisuihku ja erillinen vesikanisteri: Kun ladattavat ja kannettavat suihkut ilmestyivät markkinoille, emme oikeastaan uskoneet niiden voivan toimia. Mutta työntövoima ja paine riittää todistettavasti jopa förstin kiharapehkon pesemiseen. Meillä on suihkukäytössä yksi 10 litran kanisteri, jonka suuaukosta pumppu mahtuu sisään. Pannullinen kiehuvaa vettä riittää tekemään pesuvedestä sopivaa ja nelihenkinen miehistö pystyy peseytymään veneen kannella näppärästi. Erinomainen myös suihkuttomissa saunoissa.
  • Suihkumekko: Förstin kesän 2023 löytö ja ehdoton ykkösvaruste. Hamam-kankaasta tehty hupullinen kaapu, jonka voi sujauttaa päälle nihkeänkosteassakin pukuhuoneessa ja siirtyä säädyllisesti veneelle. Ei enää kiireessä hikisenä pukeutumista eikä monien vaatekertojen kantamista edestakaisin.
  • Yrttikasvattamo takakannella: Läpinäkyvä ämpäri ja sen pohjalla soraa muutaman sentin paksuudelta. Ruukkuyrtit ja -salaatit viihtyvät ja säilyvät tuoreina pitkään. Viime kesänä Kärdlasta ostettu yhdistelmäruukku persiljaa, ruohosipulia ja pinaattia kasvatti uusia versoja koko loman ajan. Laita vettä sorapintaan saakka: juuret eivät kastu liikaa, mutta kosteus säilyy.
  • Sitlootan aurinko/sadesuoja: Koska sprayhoodia ei Herkun erikoisen kulkuaukon takia voi laittaa, tämä on ehdoton varuste. Puomin yli tuleva peite mahdollistaa luukun auki pitämisen sateellakin ja paahteisina päivinä se luo mukavan varjon ja viilentävän tuulitunnelin. Tämä varuste on vielä parempi, kuin ostaessa ajattelimme.
  • Kattila ja pannu irtokahvalla: Paistinpannut ja kattilat mahtuvat pieneen tilaan, kun kahva ei vie kaapissa tilaa. Pannun voi laittaa ilman kahvaa myös uuniin huoletta. Harmiksemme meillä olevia, erityisen kestäviä Bilteman oman sarjan tuotteita ei enää myydä.
Vasemmalta oikealle: Försti, yrttiämpäri ja E.

Omia innovaatioita

Viimeiseksi kaksi omaa, joskin mallista jalostettua vinkkiä:

Jos salongin sohvalla nukutaan säännöllisesti, kannattaa tehdä erillinen petauspatja ohuehkosta vaahtomuovista ja sille juuri oikeankokoinen päällinen lakanakankaasta. Päivän ajaksi patjan voi rullata peittoineen ja tyynyineen sivuun, jolloin sänky pysyy siistinä ja illalla petaaminen on vaivatonta. Lakanapussiin kannattaa laittaa vetoketju pitkälle sivulle, niin sen saa helposti petauspatjan päältä pois pesua varten ja puhtaana takaisin. Tämä vinkki on napattu förstin lapsuudesta: äiti teki asuntovaunuun förstille ja tämän veljelle tällaiset petauspatjat, jotka rullattiin päiväksi sohvan alle pois tieltä. Idea muistui mieleen, kun Maya-veneellä kaikki sängyt täytyi pedata joka ilta ja purkaa joka aamu. Aika monet veneilyvinkit muuten toimivat karavaanarielämässäkin!

Sy Herkku kesälomamoodissa.

Riippumatto on mainio mukavuusvaruste, mutta pienessä veneessä maston ja keulastaagin väli on liian lyhyt, jotta siihen saisi riippumaton mukavasti. Spinnupuomin avulla maton toisen pään saa kuitenkin vietyä veneen keulan ylitse ja jalusköysien avulla sen saa tuettua varsin mukavaksi lekottelupaikaksi. Tämä vinkki poimittiin Byxholmassa satamanaapureilta, joita muistamme aina lämmöllä, kun riippumatto rikataan.

Försti

* vyyhdetty köysinippu taitetaan kaiteen yli, ulkopuolella olevat lenkit vedetään sisäpuolelle sisäpuolen lenkkien läpi

Sanasto eli förstin omat selitykset

Isopurje: Pääpurje, joka nousee mastonhuippuun ja joka skuutataan puomin avulla.
Jalusköysi: skuuttiköysi.
Pentteri: Veneen keittiö.
Puomi: Poikittainen tanko, jonka avulla purjetta säädetään. Isopurjeen puomi on yleensä aina kiinnitetty mastoon ja isopurje skuutataan sen avulla.
Rikata: Nostaa riki käyttökuntoon esim. telakoinnin jälkeen. Myös laittaa jokin muu käyttökuntoon (kuten riippumatto).
Salonki: Kajuutan osa, jossa on yleensä sohvapunkat ja pöytä, usein myös pentteri. Oleskelutila.
Istumakaukalo, sitloota, sitloora: Purjeveneen takaosan avotila.
Skuuttiköysi: purjeen takakulmasta tai isopurjeen tapauksessa puomista veneen kannessa olevaan helaan kiinnitetty naru, jolla purje kiristetään.
Spinnupuomi: puomi, jolla hallitaan spinaakkeria. Säilytetään yleensä veneen kaiteissa kun ei spinnutella.
Staagi: Mastosta veneen keulaan ja perään tulevat, mastoa tukevat vaijerit.
Trimmata: Säätää purjeita ja rikiä tuulen mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *