Herkun miehistö koostuu herkkusuista, joten ruoka näyttelee isoa roolia niin reissujen suunnittelussa, päiväohjelmassa kuin miehistön puheissakin. Tässä jutussa on muutamia suosikkireseptejämme, joista osa on ollut mukana miltei alusta saakka, osa on uudempia löytöjä. Venekokkaus on lähes samanlaista kuin taloelämässäkin, mutta haastetta tuottavat etenkin säilytys- ja kokkaustilat, kylmäsäilytyksen rajallisuus, tuoreiden vihannesten säilyminen kesäkuumalla ja toisinaan varsin keikkuvat kokkausolosuhteet.
Aamupalat
Aloitetaan venekokkaus päivän tärkeimmällä aterialla, eli aamiaisella. Yleensä purjehduspäivänä irrotamme köydet ensimmäisen kahvikupillisen jälkeen ja vauhdissa kokataan ja syödään aamiaista sitten, kun purjeet on saatu nostettua. Satamäpäivinä syödään usein brunssityyppinen runsaampi aamiainen ja skipataan lounas.
Banaaniletut
Paras veneaamiainen on banaaniletut. Toimii sekä satamapäivän brunssin osana, että vauhdissa kokattavana, jos vain keli sallii paistamispuuhat ja useat kulhot pöydällä.
2 isoa banaania
4 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
Öljyä tai voita paistamiseen
Vaahterasiirappia (oikeaa, varo esanssisia sokerilitkuja)
Kreikkalaista jugurttia, rahkakin käy
Marjoja tai pilkottuja hedelmiä
Mysliä tai granolaa
Muussaa banaanit, riko joukkoon kananmunat ja lisää leivinjauhe. Vatkaa seos kuohkeaksi. Paista mieluiten lettupannulla pieniä lettuja (noin 14-16 lettua). Laita lautaselle letut, valuta päälle vaahterasiirappia maun mukaan, lisää lusikallinen tai pari jugurttia, ripottele päälle mysli ja marjat. Nauti kahvin kanssa auringon paisteessa.
Herkkuleivät
Tuoreita sämpylöitä
Voita tai levitettä
Kananmunia
Pekonia tai purkkinakkeja
Sipulia
Juustoa
Salaattia
Tomaattia
Monesta satamasta saa tuoreita sämpylöitä, joten tilataan niitä aamuksi ja napataan mukaan ennen lähtöä. Silputaan pekoni tai nakit ja pieni sipuli ja paistetaan pannulla. Rikotaan 1,5 munaa per syöjä kulhoon, rikotaan rakenne ja maustetaan kevyesti suolalla ja pippurilla. Kun pekoni on kypsää tai nakit saaneet vähän väriä pintaan, lasketaan lämpöä, kaadetaan munaseos pannulle ja annetaan hyytyä varovasti massaa siirrellen. Tarkoitus ei ole tehdä kokkelia. Kun massa on hyytynyt yhdeksi kakuksi, leikataan se yhtä moneen osaan, kuin tehdään sämpylöitä. Voidellaan avatut (ei halkaistut) sämpylät, laitetaan väliin juustoviipale, salaattia kasvimaalta iso nippu, kevyesti suolalla ja pippurilla maustetut tomaattiviipaleet ja palanen pekoni-munapaistoksesta. Ojennetaan ensimmäinen sämpylä pinnamiehelle ja siitä myötäpäivään koko miehistölle.
Lounaat
Kunnon aamupalan jälkeen jaksaa hyvin purjehtia pari kolme tuntia, mutta sitten alkaakin olla kiire saada syötävää. Herkun miehistössä ilmenee aika helposti nälkäkiukkuilmiö ja lähestyvän ruoka-ajan tunnistaa myös äänenpainoista: venekokkaus on jo myöhässä jos kaikki miehistössä kiukuttelevat. Purjehduspäivinä kunnon lounas on siis välttämätön, satamapäivinä kevyempi välipalakin saattaa riittää.
Pataleipää
7 dl jauhoja – mieluiten noin kolmannes hiivaleipävehnäjauhoja, loput rouhesämpyläsekoitusta, ruisjauhoja, kauraleseitä tai mitä tahansa tekee mieli tai kaapissa on. Osa voi olla myös mysliä tai rouhittuja pähkinöitä.
1/2 tl kuivahiivaa
n. 4 dl vettä
Sekoita illalla kuivahiiva jauhoihin ja lisää vesi. Sekoita tasaiseksi massaksi, seoksen pitää olla melko löysää, mutta ei vetistä. Peitä liinalla ja anna olla pöydällä yön yli. Aamulla kaada taikina hyvin jauhotetulle leivinpaperille ja taittele taikinaa varovasti, kunnes siitä tulee kimmoisa ja leipämäinen. Älä vaivaa taikinaa vaan kääntele varovasti reunoilta keskelle. Voit tarvittaessa lisätä jauhoja. Käännä lopuksi leipä viimeinen taitos alaspäin ja anna nousta liinan alla kaksi tuntia.
Laita kannellinen pata uuniin. Laita tavallinen uuni lämpenemään 250 asteeseen kun leipä on noussut 1,5 tuntia, veneessä yleinen kaasu-uuni täydelle teholle kun leipä on noussut 1h 45 min. Kun leipä on noussut 2h, ota pata uunista ja kaada tai nosta leipä pataan niin, että alapuoli tulee nyt ylöspäin. Laita pataan kansi ja paista leipää 35-40 min. Laske lämpö 200 asteeseen tai 2/3-teholle ja poista kansi, paista vielä 10 min. Ota pata uunista ja kääri leipä liinaan jäähtymään.
Tuore leipä käy lounaasta esimerkiksi hyvän salaatin kanssa, oliiviöljyyn ja balsami-viinietikkaan dipattuna tai päällystettynä juustolla, salaatilla ja keitetllä kananmunalla. Toimii myös hummuksen tai valkosipulilevitteen alla. Lue lisää pataleivistä vaikka täältä: https://www.anninuunissa.fi/pataleipa-parasta-kotona-tehtya-leipaa/
Täytetty tortillalettu
Etenkin kuumina päivinä lyömätön lounas on tortillalettuun kääritty mössö. Mössö on aina erilainen ja se voi olla joko tomaattinen, salsalla ryyditetty ja mausteinen tai sitruunalla ja oliiviöljyllä maustettu raikas ja salaattimainen. Mössö voi olla myös lämmin, mutta yleisimmin nämä herkutellaan kylminä.
Tortillalettuja
Kasviksia: salaattia, paprikaa, kurkkua, varsiselleriä, tomaattia, avocadoa, porkkanaa, persikkaa tai nektariinia, omenaa
Sopivaa proteiinia: esimerkiksi tonnikalaa, sardiineja, kidney-papuja, kik-herneitä, kuivattua kinkkua, säilykekanaa, fetajuustoa, pähkinöitä
Mausteita ja maustekastikkeita maun mukaan
Valmistetaan haluttu mössö tai halutessaan täytteet voi latoa letulle erikseenkin. Mössö pitää maustaa hyvin ja antaa mielellään hetken aikaa seistä maustumassa valmistuksen jälkeen. Maissilettuun voi kääriä melkein mitä vain ja kätevästi tarjoilualusta on myös itsessään syötävä eli ei tule edes tiskiä.
Päivälliset
Joskus päivällinen on pikainen one-pot-wonder pitkän päivän päätteeksi ennen sänkyyn kaatumista, toisinaan herkutellaan pitkän kaavan mukaan. Venekokkaus perustuu paljon samoihin raaka-aineisiin, joista tehdään maustamalla ja lisukkeilla eri variaatioita. Perusvihannekset toimivat melkein ruokaan kuin ruokaan ja salsat, maustekastikkeet ja tomaattimurska ovat miltei joka ruoan osana. Venekokkaus monipuolistuu, kun päästään kauppaan tai löydetään saarista tuoreita raaka-aineita, savukalaa tai paikallisia herkkuja.
Parhaat alkupalat
Graavattua lohta saaristolaisleivällä
Saaristolaisleipää, esimerkiksi Rosalan käteviä coctail-paloja
Graavattua kalaa (mieluiten itse graavattua)
Voita, tilliä ja sitruunaa
Tämä yksinkertaisuudessaan herkullinen suupala valmistuu helposti: voitele leipä, aseta päälle kala ja tilli, purista päälle hiukan sitruunaa. Halutessasi lisää parmesaania, majoneesia, jokiravun pyrstöjä tai muuta soveltuvaa.
Kinkkua ja melonia
Kypsää hunaja-, verkko- tai cantaloupemelonia
Ilmakuivattua kinkkua
Leikkaa meloni siivuiksi tai suupaloiksi, irrottele kinkkuviipaleet toisistaan ja tee niistä ruusukkeita tai rullia tai leikkaa suupaloiksi melonien päälle. Klassikkoalkupala toimii myös hellepäivänä lounaana, varsinkin jos lisää kaveriksi salaattia, mozzarellaa, kirsikkatomaatteja ja tuoreita viikunoita ja maustaa balsamiviinietikalla ja mustapippurilla.
Pääruokabravuurit
One-pot-wonder
Tämä on kaappien kätköistä kaivettava ruoka, joka valmistuu kätevästi yhdessä pannussa. Käytännössä tämä on risotto, mutta maistuu ainakin lapsille paremmin tällä nimellä.
Sipulia, valkosipulia, oliiviöljyä
Kasviksia ja juureksia joita on: varsiselleriä, paprikaa, porkkanaa, palsternakkaa
Riisiä (mieluiten risottoriisiä), omenamehua, kanalientä
Sopivaa proteiinia: esimerkiksi tonnikalaa, sardiineja, kidney-papuja, kik-herneitä, kuivattua kinkkua, säilykekanaa, nyhtökauraa, kuivattuja suppilovahveroita
Tomaattimurskaa tai salsaa maun mukaan
Parmesania, kevätsipulia
Sipulit ja kasvikset paistetaan öljyssä, lisätään riisi ja kuullotetaan se. Maustetaan. Jos proteiini vaatii kypsennystä, paistetaan sekin samassa pannussa (usein kaappien kätköissä on kuitenkin kypsää proteiinia, joten pannulla ei tule liian ahdasta). Lisätään omenamehua sen verran, että pannulla olevat asiat peittyvät siihen. Ellei ole omenamehua, kanaliemi käy hyvin. Kun mehu on kiehunut kasaan, lisätään tomaattimurska tai salsa. Jos tarpeen, lisätään kanalientä ja keitetään riisi kypsäksi. Sekoitetaan kypsään ruokaan kevätsipuli ja parmesan-raaste.
Hampurilainen ja yrttiperunat
Hampurilaispihvien teossa on monta koulukuntaa, joista kapu on perinteisen taikinasta tehtävän pihvin kannattaja. Burgerit toimivat aina: sadesään piristäjänä, hellepäivän illan herkkuna, juhlapäivän kruununa ja ihan tavallisen venepäivän ruokana.
Perunoita, rosmariinia, timjamia, valkosipulia, oliiviöljyä
Hyvää jauhelihaa, kananmuna, korppujauhoja, sipulia, valkosipulia, paprikaa, varsiselleriä, pekonia, yrttejä
Juustoa, esim. Monterey Jack tai Cheddar
Sämpylöitä
Maustekastikkeita, ketsuppia
Suolakurkkuja, salaattia, pihvitomaatteja, sipulirenkaita
Pestään perunat ja pilkotaan lohkoiksi, silputaan yrtit ja valkosipuli. Sekoitetaan kulhossa tai tiskin minimoiseksi suoraan uunivuoassa perunat, yrtit, valkosipuli, suola, pippuri ja oliiviöljy. Kypsennetään uunissa, noin 200 astetta tai 2/3 teho.
Sekoitetaan pihvitaikina: silputaan vihannekset pieneksi ja paistetaan pannulla pekonin kanssa. Sekoitetaan kulhossa jauheliha, paistetut kasvikset ja pekoni, silputut yrtit, kananmuna ja korppujauho. Taikinan pitää olla hyvin kasassa pysyvää. Annetaan levähtää hetkinen ja siivutetaan pihvitomaatti, maustetaan suolalla ja pippurilla ja tehdään sipulirenkaat, jotka laitetaan marinoitumaan pieneen määrään srirachaa, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Leikataan suolakurkut pitkittäin siivuiksi.
Muotoillaan pihvit ja paistetaan pinnat kiinni pannulla. Asetetaan pihvit uunipellille, pihvin päälle juustoviipale ja kypsennetään uunissa niin, että juusto sulaa ja pihvi on puolikypsä. Grillataan sämpylät, kasataan hampurilaiset ja herkutellaan.
Herkullisimmat jälkiruuat
Mansikat ja mascarponejuusto
Tämä jälkiruoka löytyi vahingossa: erään lomapurjehduksen lopulla oli viimeisen illan herkuksi tarkoitus paistaa lettuja nuotiolla. Tirmon kaupassa ei kuitenkaan ollut kananmunia, joten vaihdettiin suunnitelma mansikoihin ja kermavaahtoon. Paitsi että kermakin oli kaupasta lopussa eikä löytynyt edes purkkikermavaahtoa, niin kutsuttua struuttauskermaakaan. Kapteeni nappasi mascarpone-purkin hyllystä mukaan, vaikka försti olikin varma, ettei tuolloin noin 3- ja 7 -vuotiaille varmaankaan maistu. Kaupan edestä saaressa kasvaneet mansikat mukaan ja jälkiruoka oli valmis.
Tuoreita mansikoita
Mascarponejuustoa, sokeria
Mascarpone vatkataan lusikalla kevyesti, lisätään sokeria. Myös vaniljasokeri toimii. Jokaiselle annetaan oma lusikka ja kannattaa harkita myös reviiriviivojen piirtämistä juustoon ja sopia sanktiot toisen alueelle tunkeutumisesta. Perataan mansikat juuston maustuessa. Otetaan mansikka, kaapaistaan lusikalla päälle juustoa, nautiskellaan. Erityisen hyvää kuivan kuohuviinin kanssa.
Kulho-Banoffee
Banoffee-piiras taipuu kätevästi triffle-tyyppiseksi kulhojälkiruoaksi, joka on veneellä piirasta kätevämpi tarjoilutapa. Innovaatiosta kiitokset kuuluvat ystävällemme K:lle, jonka kanssa on tehty banoffee, jos toinenkin.
1 pkt Kandisokerikeksejä
1 prk Makeutettua kondensoitua maitoa, eli kinuskia
2 dl Kuohukermaa
3 isoa banaania
Vatkataan kerma vaahdoksi ilman sokeria tai ihan pienen tomu- tai vaniljasokerimäärän kera. Vatkataan kondensoitua maitoa purkissaan lusikalla, jotta se notkistuu. Laitetaan annoskulhojen tai yhden ison kulhon pohjalle murennettuja keksejä, lusikoidaan keksien päälle kinuskia, pilkotaan kinuskin päälle banaanisiivuja ja lusikoidaan lopuksi päälle kermaa. Toistetaan 2-3 kerrosta. Koristellaan keksinkappaleilla.
Försti
Kesän raikas tuuli tänne talven keskelle. Laituri- lounaaksi oli vinkkiä Vilppulaankin!
Raps❤️