Jussarö – Rautaa ja rappioromantiikkaa

Jussarö: rautaranta ja meri

Sijainti: 59°49,6‘N 23°34,1‘E
Merikortti: Sarja B, lehti 633
Verkkosivut: www.jussaro.net

Jussarö sijaitsee Tammisaaren saariston kansallispuiston kaakkoisnurkalla. Saari on tunnelmaltaan yhdistelmä aavekaupunkia, saaristoidylliä ja satujen peikkometsiä. Ainakin 1600-luvulta saakka on tiedetty, että Jussarön vedet ovat vaarallisia: kompassit näyttävät minne sattuu ja kivikkoisiin luotoihin on päättynyt monen laivan matka.

Jussarön läpi kävellessä vastaan tulee eri aikakausien tapahtumien jäljet. Ensimmäistä kertaa saarella vieraillessa tuntui kuin olisi astunut jonkinlaisen madonreiän läpi rinnakkaistodellisuuteen. Tavalliselta retkisatama-alueelta lähtee tie luontopolulle, mutta yhtäkkiä vastaan tulee ränsistynyt kerrostalo, jonka kulmalla opastaulussa kerrotaan herrasväen viettäneen kesäpäiviä kyseisellä kukkulalla retkeilemässä. Vähän matkan päässä ympärillä levittäytyy paksujen sammalmattojen peittämä metsä ikivanhoine puineen, kunnes seuraavan mutkan takaa tulee esiin hylätty kaivosalue, jonka tornin seinässä lukee iskulause ”Turvallisuus tavaksi”. Kaivoksen takapihalla on kauniisti kaartuva ranta, joka on itseasiassa kaivosjätettä.

Merenkulkua ja ikimetsiä

Jussarön ja Lilla Jussarön välinen salmi on tiedetty hyväksi suojasatamaksi vuosisatojen ajan. Saari sijaitsee keskeisten väylien solmukohdassa ja sen merkitys maamerkkinä oli niin suuri, että ilmeisesti jo 1700-luvulla Ruotsin kuningas kielsi puiden hakkaamisen saarella, jotta saaren muoto näkyisi kauas merelle. Jussarössä on edelleen ikimetsä, jonka vanhimmat puut ovat yli 300-vuotiaita. Asutusta saarella on ollut 1700-luvun loppupuolelta saakka ja vanhin säilynyt tieto Jussaröstä luotsipaikkana on vuodelta 1800. Säilynyt vanha luotsitupa perinneympäristöineen saaren pohjoisosassa onkin varsin viehättävä saaristolaisidylli.

Ensimmäinen majakka rakennettiin vuonna 1891 Jussarön eteläkärkeen niemelle. Jo vuonna 1922 Sundharun luodolle Jussarön eteläpuolelle rakennettiin uusi majakka ja siellä majakka on edelleen ohjaamassa laivoja turvallisille vesille.

Purjevene laiturissa
Herkku turvallisesti laiturissa

Kaivos- ja vankilasaari

Kompassihäiriöt Jussarön alueella johtuvat magnetiittiesiintymästä. Tätä malmia on louhittu saarella kahteenkin otteeseen. Ensimmäisellä kaivoskaudella vuosina 1834–1861 kaivostyöläisinä oli pääasiassa vankeja ja ainakin tarinoiden mukaan monet heistä toivoivat siirtoa Siperiaan helpompien olosuhteiden perässä. 1850-luvun kuluessa alkoi olla parempilaatuista malmia edullisemmin saatavilla ja Jussarön kaivokset suljettiin. Saaren luoteispuolella on tämän ensimmäisen kaivoskauden ajoilta avolouhoksia. Saaren läpi kulkevan tien vierellä metsän siimeksessä kulkee sammaleen peittämä malmin kuljetuslinjasto, joka nousee välillä hämmästyttäviin korkeuksiin ylittäessään maaston notkoja ja näyttää siksi menninkäisten huvipuiston vuoristoradalta.

Sata vuotta ensimmäisen kaivoksen sulkemisen jälkeen Vuoksenniska Oy teki alueella kartoituksia ja aloitti kaivaukset, tällä kertaa suuremmassa mittakaavassa ja teollisemmin. Saaren itäosaa hallitseekin toisen kaivoskauden eli vuosien 1954–1967 aikainen, hylätty kaivosalue ja etenkin sen rikastamo- ja murskaamotornit. Merenpohjan alle kaivettiin laaja luolasto ja vedettiin muun muassa noin 3,5 km rautatietä malmin kuljettamiseksi 250 m syvälle pääkuilulle. Kaivos ehti toimia valmistuttuaan vain noin kuusi vuotta, ennen kuin se suljettiin kannattamattomana. Rakennukset jäivät rapistumaan ja luolasto täyttymään merivedellä. Kaivosalueen eteläpuolella on Iron beach eli kaivoksen jätekivestä muodostunut ranta, jossa on aivan pyöreiksi hiotuneita, murskattuja kiviä ja hienoa rautahiekkaa.

Jussarö etelä: iron beach
Ranta kaivosjätteestä

Iron beach on koko miehistön mielestä Jussarön helmi. Sileiden kivien rannasta on helppo mennä uimaan, ranta on matala ja lisäksi siellä on usein paljon korvameduusoita, joiden tanssia on mukavaa seurata. Rannalla on muutamia isoja siirtolohkareita, joiden välissä on luonnon muodostama pukuhuone ja joiden päällä on mukavaa syödä retkieväitä ja nauttia auringosta. Kesäparatiisi rautakaivoksen takapihalla on myös sopivan omituista Herkun miehistölle.

Isoja siirtolohkareita rannalla
Siirtolohkareet

Salakuljettajia ja taisteluharjoituksia

Jussarö jäi toisen maailmansodan rauhanehdoissa Suomelle ja Hangon rannikkopatteristo otti saaren haltuunsa Vuoksenniskan lopetettua kaivostoiminnan. Aluksi pyrittiin estämään salakuljettajien toimintaa ja tietenkin turvaamaan Suomen merialueita sekä seuraamaan Neuvostoliitolle vuokratun Hankoniemen tapahtumia.

Tykki ja poika
Jussarössä on puolustusvoimien jäljiltä joitain tykkiasemia

1900-luvulla puolustusvoimat käytti alueella olevaa, toisen kaivoskauden kaivostyöläisten alun perin asuttamaa aluetta kaupunkisodankäynnin harjoitusalueena. Saaren kerrostalossa ja sen ympärillä olevissa pienemmissä rakennuksissa on edelleen hiekkasäkkejä ja muuta taisteluharjoitusten rekvisiittaa. Seinät näyttävät siltä, että niiden läpi on tehty useitakin rynnäkköjä.

Kirkkaat vedet kutsuvat

Puolustusvoimat lähti saarelta vuoden 2005 alussa ja sen jälkeen saari on avattu virkistyskäyttöön osana Tammisaaren saariston kansallispuistoa. Jussarön vedet ovat tunnettuja paitsi vaarallisuudestaan, myös kirkkaudestaan. Jussarö houkuttelee sukeltajia kirkkaan veden lisäksi myös useilla löydetyillä ja löytämättömillä hylyillä saaren ympärillä. Myös melojille saari on suosittu kohde useiden suojaisten rantautumispaikkojensa ansiosta.

Jussarö on omaleimainen saari, jossa pääsee siirtymään tunnelmasta toiseen muutaman sadan metrin välein. Historian kerrostumat ovat maisemassa käsin kosketeltavissa. Saaren tiet ja polut ovat hyvässä kunnossa, saaren kiertävä luontopolku on hyvin merkitty ja opastaulut kertovat kiinnostavasti saaren historiasta ja luonnosta.

Lapsi kallion päällä, pihlaja täynnä marjoja

Saaressa olisi potentiaalia vielä enempäänkin. Satama-alue ja sen lähiympäristö tarvitsisi jonkin verran siistimistä ja huussien kapasiteetti ei taida olla mitoitettu nykyiselle kävijämäärälle. Satama-alueen lähellä, korkealla kalliolla on nuotiopaikka, joka myös hyötyisi kunnostamisesta ja siistimisestä. Sataman palvelut ovat melko kattavat ja uusi saunarakennus on varsin toimiva ja uimaankin pääsee mukavasti polkua ja laituria pitkin.

Satama aukeaa länteen ja Jussarön auringonlaskut laiturin viereisellä kalliolla ovat lyömätön paikka sundownereille. Samalla voi melkein kuulla malmivaunun kolinaa kuljetuslinjalla, kaivostyöläisten askeleet matkalla kohti kuiluja tai luotsien kiireisen lähdön saapuvaa laivaa vastaan.

Laituri ja auringonlasku
Elokuun ilta Jussarön satamakalliolla

Försti

Lähteet

https://www.jussaro.net/https://
www.luontoon.fi/tammisaarensaaristo/historia
https://urbanex.ninja/kohde/jussaro-pahan-hengen-saari/

PS.

Muutana kesä sitten kapu sai syntymäpäivälahjaksi GoPro-kameran ja sen timelapse -kuvausta kokeiltiin ensimmäisen kerran Jussaröstä lähtiessä. Tämä taitaa olla aika tyypillinen purjehduspäivän aamu:

3 vastausta artikkeliin “Jussarö – Rautaa ja rappioromantiikkaa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *