Kesäparatiisi kartanomiljöössä

Sijainti:60°10,6′ P, 21°44.8′ I
Merikortti: Sarja D, lehti 718
Kotisivu: https://tackork.fi/en/home/

Nauvon saaren länsipuolella kulkevalta väylältä voi kurvata kapeaan salmeen kohti Strandby fjärdeniä. Reitti on merkitty selkeästi yksityisväyläviitoin ja sitä pitkin pääsee hyvin pujottelemaan ainakin Herkun noin 1,5 metrin syväyksellä. Strandby fjärdenin koilliskulmassa on tiheä kaislikko, joka ei näytä johtavan mihinkään, kunnes yhtäkkiä, uskon ollessa lopuillaan, kaislikko avautuu nelisen metriä leveäksi, lyhyeksi salmeksi. Salmi on satamatietojen mukaan noin 1,5 m syvä ja matalimmassa kohdassa pohjassa on peruskallio. Olemme päässeet salmesta läpi kolistelematta köliä joka kerta, mutta ajamme kyllä siitä läpi varsin hitaasti ja kaikua tarkkaillen.

Pujottelemaan kannattaa uskaltautua, koska reitin päässä omassa lahdessaan kävijöitä odottava Tackorkin satama tarjoaa paitsi suojaa kaikkiin ilmansuuntiin, myös aivan omanlaisensa kokemuksen, tavanomaisesta poikkeavia palveluita sekä palvelualttiin ja iloisen tunnelman.

Satama

Laiturissa on nelisenkymmentä poijupaikkaa, jotka maksetaan itse verkossa. Paikka kannattaa varata ennakkoon ainakin kesälomasesonkina ja vaikka periaatteessa vierastammekin satamapaikan varauskulttuuria, on se suosituimmissa palvelusatamissa kuitenkin perusteltua. Kun laiturissa on löydetty oikeaan paikkaan ja vene saatu kiinni, voi alkaa nauttia sataman aktiviteeteista.

Satamassa on vapaasti käytössä muutama SUP-lauta ja kajakki. Varsinkin SUP-laudalla on kokemattomankin suppailijan hauska meloa, koska suojaiseen lahteen ei tule käytännössä ollenkaan aallokkoa. Kajakeilla voi uskaltautua vähän kauemmaksikin tutkimusretkelle, jos pienessä lahdessa pyöriminen käy ahtaaksi. Lahdelle on ankkuroitu myös vesitrampoliini ja siihen kuuluva hyppyalusta. Veteen sinkoavat pienet ja välillä vähän suuremmatkin uimarit saattavat aiheuttaa liian lähelle uskaltautuneelle suppailijalle tasapainon menetyksiä.

Kun vesiaktiviteeteista on saanut kyllikseen, voi tunnelmoida kaarisillalla, joka johtaa Love Islandiksi nimetylle vehreälle pikku saarelle istuskelupenkkeineen ja rantakallioineen. Rannasta löytyy grilliherkkujen valmistamista varten tulipaikka sekä penkit ja pöydät, jos haluaa välillä aterioida kuivalla maalla. Pienessä huoltorakennuksessa on erikseen vuokrattava sauna ja sen terassilla palju niille, joille merivedessä likoaminen ei riitä. Suihkut ja tiskipaikka sekä vessat ovat myös lähellä rantaa.

Marjatilan kartanotunnelmaa

Satamasta kiemurtelee hiekkatie mäkeä ylös ja peltojen poikki. Muutaman sadan metrin päässä satamasta sijaitsee tilan päärakennus palveluineen. Ellei jaksa kävellä, käyttöön voi lainata läskipyörän, tandem-pyörän tai pappamopon.

Tackork toimi aikaisemmin marjatilana ja myös nykyinen yrittäjä on jatkanut osittain marjojen viljelyä ja niistä valmistetaan mehuja, hilloja, olutta ja leivonnaisia sekä omaan käyttöön, että myyntiin. Viljelytoimintaa tilalla on harjoitettu ilmeisesti jo satojen vuosien ajan, asutusta alueella on ollut ainakin 1200-luvulta alkaen. Museovirasto on inventoinut alueelta kaksi pronssikautista hautaa.

Nyt kartanon pihamaalla on kotieläinpiha, jossa kanat, puput, lampaat, aasi ja kissat asustavat. Pihapiirissä ja sen ympärillä levittyvässä maastossa on myös erilaisia majoitusvaihtoehtoja, kuten tähtimökkejä, tentsileitä ja kokonainen metsästysmaja. Rantasaunan lisäksi kartanolta löytyy mm. savusauna ja luolasauna. Päärakennuksen ison ja mukavan varjoisan terassin vieressä on virvokkeita ja jäätelöä tarjoava baari sekä grillituotteita valmistava pieni ulkokeittiö. Lasten leikkipaikka, aikuisillekin mukava keinu ja riippumatot viimeistelevät viihtyisän oleskelualueen.

Tilan rakennukset ovat pääosin 1800-luvulta ja ne on remontoitu hyvällä maulla, tyylikkäästi ja vanhaa kunnioittaen. Päärakennuksen alakerrassa toimii ravintola, jossa tarjoillaan kesäisin herkullinen saaristobrunssi. Brunssin jälkeen ei ennen iltaa tule nälkä! Välillä tilan lampaat karkaavat aitauksestaan ja suuntaavat ravintolasaliin osingoille. Iltaisin tarjolla on lyhyehköltä listalta riistapainotteisia herkkuja. Toisinaan terassilla ilahduttaa elävä musiikki, isompia keikkojakin tilalla on ainakin kesäaikaan juhlahallissa.

Omintakeinen paratiisi

Tackork on siis melko ainutlaatuinen kokonaisuus emmekä ainakaan me ole purjehduksillamme Suomen saaristossa vielä löytäneet mitään samanlaista. Mutkaton tunnelma, henkilökunnan palvelualtis asenne ja lukuisat tarjolla olevat aktiviteetit sekä tyylikkäästi toteutettu rakennusten ja miljöön kunnostaminen nykyiseen loistoonsa tekevät Tackorkista todella käymisen arvoisen kohteen. Herkun miehistön kesän kohokohtia on ilman muuta tässä satamassa pysähtyminen ja kesäparatiisin tunnelmaan sukeltaminen.

Försti

2 vastausta artikkeliin “Kesäparatiisi kartanomiljöössä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *