Sijainti: N60’ 19,03’ E20’ 59,90’
Merikortti: sarja C, lehti 738
Verkkosivut: https://www.lappo.ax/fi/lappon-vierassatama/
Kihti on vesialue, joka erottaa Ahvenanmaan ja Manner-Suomen saariston toisistaan. Ahvenanmaalle mielivän saaristopurjehtijan täytyy uskaltautua Kihdin yli ja Kihdin ylitys onkin Porkkalan selän ylityksen jälkeen suunnilleen seuraava initiaatiovaihe matkaveneilijälle. Kuulopuheiden mukaan olosuhteet ovat melkein aina vaikeat, kun aallokko ja mainingit nousevat koviksi (kuten Porkkalan selälläkin) eikä suojaakaan saa mistään. Lisäksi aina on vastatuuli ja heikko näkyvyys.
Kiertotiet kunniaan
Ahvenanmaalle paloi kuitenkin päällystön mieli usean vuoden ajan, kartat ja kohteliaisuuslippu oli hommattu, mutta jostain syystä aina tuli joku syy olla menemättä: liian vähän aikaa, liian vastaiset tuulet, liikaa kiinnostavia paikkoja muualla. Tai liian pelottava ylitys edessä. Lopulta kuitenkin pääteltiin, että jos Porkkalan selän yli oli päästy monta kertaa molempiin suuntiin, joskus jopa sopivasta suunnasta puhaltavassa keveässä tuulessa, päästäisiin Kihdinkin yli.
Kihdin ylityksen voi tehdä myös helpommalla tavalla: selkä kapenee niin sanotuksi Kihdin jatkeeksi pohjoispäässään. Jos lähtee esimerkiksi Houtskarista ja kohteena on Lappo, ylitysmatkaa ei tule kuin vajaat kaksikymmentä mailia. Varsinaista suuntanavigointiakaan ei oikeastaan tarvitse tehdä, vaan vastarannalle näkee ainakin melkein. Vähän kuin ylittäisi Porkkalan selän kaikkein sisintä reittiä pitkin siis. Lappo on myös mainio kohde hurjan meriseikkailun päätteeksi, joten reittivalinta on monella tapaa hyvä.
Kalastajakylän tunnelmaa
Lappo on pieni kylä, joka keskittyy melko suuren vierassataman ympärille. Laiturit ovat jykevät ja tilaa on melkein sadalle veneelle. Satama on melko suojainen, ainoastaan koillistuuli pääsee nostamaan satama-altaaseen isompaa aallokkoa. Saariston yhteysveneet pysähtyvät Lapossa ja ne aiheuttavat sen verran vellontaa, että kannattaa suunnata parkkiin laitureiden eteläpuolelle.
Sataman palveluihin kuuluu muun muassa tiskikone (suuri hitti tiskausvuorossa olevien gastien mielestä), vapaasti käytössä olevat grillit, yleinen saunavuoro ja aina auki olevat suihkut. Muutaman askeleen päässä satamakonttorista löytyy kauppa, jossa on melko laaja valikoima ja myynnissä myös paikallisia vihanneksia, juureksia, sillejä ja muun muassa villalankoja. Rannasta löytyy myös pieni leipomomymälä, kalakoju ja vaateputiikki. Satama-alueella on myös ravintola Galeasen terasseineen ja saaristomuseo. Läheisen kallion päälle on rakennettu pieni maja, jossa voi hiljentyä ikkunoista avautuvan upean merimaiseman äärellä.
Herkkuja ja juhannustunnelmia
Sataman kalakojusta saa herkullisia ahvenfileitä, joita olemme ostaneet muutaman kerran veneen pakastimeenkin. Samana aamuna nostetut, aivan tuoreet ahvenet voissa paistettuna ja uudet perunat yrttivoikuorrutuksella ovat Herkun miehistölle mannaa, jota muistellaan pitkien talvikuukausien aikana moneen kertaan.
Satamasta lähtee luontopolku, joka kulkee kallioisessa maastossa kohti saaren korkeinta kohtaa, Vårdbergetiä. Sinne pystytetään juhannusaattoiltana upea juhannussalko seppeleineen ja lehväkoristeineen. Salko saa olla kunniapaikallaan aina seuraavaan suveen saakka.
Kansallismaisemia
Saarella on ilmeisesti ollut asutusta jopa jo 1300-luvulla, saarella on eletty ainakin kalastuksella ja veneenrakennuksella. Nykyisin tällä noin 8 neliökilometrin saarella asuu vain noin 30 vakituista asukasta. Kiemurteleva, punainen asfaltti kulkee satamasta saaren muihin osiin. Matkalla on upeita puutarhoja, tuulessa heiluvia viljapeltoja ja maalaisromanttisia pihapiirejä lampaineen. Pienen matkan päässä on vanha tuulimylly kalliolla. Sivukirjastokin saarelta löytyy ja vanhassa kyläkoulussa toimiva majatalo.
Lapossa on siis miltei kaikkea, mitä veneilijä tai miksei pyöräretkellä olija, kaipaa: huoltomahdollisuuksia ja täydennystä varastoihin sekä upeita maisemia ja tutustumisen arvoisia kohteita.
Försti
Yksi ajatus artikkelista “Lappo – suojaisa saaristoidylli”