Lomapurjehduksen lokikirja, Birrskär – Nauvo

Pidellään keliä ja haetaan korjaava kokemus full-Nauvo-Experiencellä. Lomapurjehdus on vuoden paras kuukausi ja tällä kertaa siitä aiotaan pitää päiväkirjaa tänne blogiin. Tervetuloa siis Herkun pitkälle 2022! Verkko on satunnaisesti käytössä, joten kuvia lataillaan sitten, kun se on mahdollista.

Lepopäivä Herkun tyyliin

Ensimmäisen lomaviikon päätteeksi tuli vapaapäivä purjehduksesta, kun pidettiin kovia tuulia suojaisessa Birrskärin laiturissa. Tarkoituksena oli pitää chillailupäivä, eli lepäillä ja olla tekemättä juuri mitään. Aamupalaksi kapu laittoi ihania siikaleipiä saaristolaisleivästä keitettyjen kananmunien, salaatin ja creme fraiche -kastikkeen kera.

Lepääminen aloitettiin nostamalla kaikki patjat tuulettumaan ja siivoamalla vene sisältä. Sillä aikaa gastit pumppasivat jollan käyttökuntoon. Sitten kapu ja försti pesivät kannen ja sitlootan ja kun jolla oli kunnossa, gastit ryhtyivät jynssäämään vesirajaan kertyvää keltaista möhnää pois. Vanhempi gasti suoritti osan putsauksesta uimalla noin 16-asteisessa vedessä – kuulemma se oli helpompaa kuin jollasta työskentely. Uskoo ken tahtoo, mutta operaation jälkeen kyljet kiilsivät yhtä kaikki.

Lepopäivä parhaimmillaan!

Sitlootaa huuhtoessa huomattiin, että toinen tyhjennysputkista ei vedä ollenkaan. Jälleen kerran yksinkertainen pikkuasia veneellä muuttui isommaksi projektiksi. Onneksi putki saatiin auki melko pienellä vaivalla. Nuohoaminen nippusiteellä osoittautui parhaaksi keinoksi. Samalla kun työkalulaatikko oli esillä, oli kätevä vaihtaa jollan kiinnityspaikka veneen perässä köysilenkiksi ja siirtää kiinnityspisteenä ollut jykevä sakkeli elämänlangan kiinnikkeeksi. Tämän jälkeen pitikin elämänlangat kiristää ja samalla kannelle sidottujen kannenpesuharjojen kiinnitystä oli kätevä parantaa.

Aamupäivän lepäily siis koostui lähinnä siivoilusta ja pienistä huolto- ja ylläpitohommista. Iltapäivällä keskityttiin kortinpeluuseen, lukemiseen ja kirjoittamiseen. Birrskärissä ei ollut juurikaan verkkoa, joten puhelimen selaamisesta ja somesta tuli väkisinkin taukoa. Suunnittelimme kyllä yhden puhelimen hiissaamista mastoon kuivapussissa wifi-hotspotiksi mutta luovuimme suunnitelmasta kovan tuulen takia.

Naapuritkin suorittavat

Iltapäivällä vieren tuli vene, jossa oli miehistönä 3-4 nuorehkoa purjehtijaa. He suorittivat ilmeisesti omaa full-experienceään, koska he eivät olleet satamassa kuin hiukan toista tuntia ja sinä aikana ainakin kaksi heistä ehti löhötä riippumatossa, muutama käydä uimassa, joku soutaa lahden yli Stenskäriin ostamaan kalaa ja joku huoltaa venettä. Me luulimme olleemme ahkeria aamupäivällä, mutta tämän miehistön suoritus oli aivan omaa luokkaansa!

Maanantaina jatkettiin matkaa. Suunnitelmana oli purjehtia Korpoströmiin hyviin asemiin Kihdin yli purjehtimista varten. Matkalla totesimme sekä tuulen, että ennusteen muuttuneen sen verran, että matkasta tulisi aika pomppuista ylämäkeä (vastatuulipurjehdusta aallokossa siis). Meillä oli septitankki ja pyykkisäkki aika täynnä ja vesipussi ja dieselkanisterit melko tyhji,ä. Kauppatarpeitakin oli kertynyt. Nämä kaikki saisi toki Korpoströmissä taklattua, mutta vielä paremmin Nauvossa.

Full-Nauvo-Experience

Hetken pohdinnan jälkeen päätimme lähteä hakemaan korjaavaa kokemusta Nauvosta. Purjehdus oli jännittävä: tulimme kaakkoispuolen reittiä, joka on kapea, jylhä ja hieno. Tuuli oli varsin vaihtelevaa niin suunnalta kuin voimakkuudeltakin ja kapeimmat kohdat ajoimme varmuuden vuoksi koneella. Mukavan meripäivän päätteeksi rantauduimme Nauvon huoltolaituriin ja ryhdyimme suorittamaan sovittua Full-Nauvo-Experienceä. Försti ja gastit imutyhjensivät septitankin, kapu täytti ensin polttoainetankin ja sitten kanisterit dieselillä. Kun tämä ensimmäinen etappi oli tehty, försti heitti kapulle, että ”mene sinä kävellen laiturille vastaan, me tullaan gastien kanssa veneellä”.

Pitäisi varoa mitä ehdottaa, koska keskustelun päätteeksi kapu jäi laiturille ja försti ja gastit peruuttivat laiturista ulos ja lähtivät kurvailemaan aisalaitureita kohden. En tiedä kuka jännitti eniten, mutta sekä lähestyminen, että itse rantautuminen sujuivat mainiosti ja vene saatiin ilman draamaa kiinni sen paikan viereen, jossa istuskeltiin viime vuonna. Suoritus jatkui sillä, että vanhempi gasti lähti tiskaamaan, nuorempi viemään roskia keräykseen ja försti pyykkejä pyörimään. Seuraavaksi täytettiin vesivarastot ja siivottiin vene satamakuntoon. Kun pyykit oli vaihdettu kuivausrumpuun, lähdettiin käymään kaupassa vetokärryn ja puutelistan kanssa. Kun saalis kahdesta kaupasta ja pitkäripaisesta sekä kauppareissun aikana kuivuneet pyykit oli purettu veneeseen, alkoi kaikilla olla nälkä.

Aikapoimu apuna

Nauvossa on mukava grillipaikka satamassa, joten pakkasimme tykötarpeet ja marssimme grillaamaan. Meillä on mukana brikettejä ja niille sytytyshormi. Näillä saa hyvän hiilloksen aikaan melko nopeasti ja potkua riittää isommankin määrän kypsentämiseen. Pian kassler-pihvit, kananrinnat, makkarat, maissit, parsat ja salaatit oli valmistettu ja syöty ja jälkiruoka eli mutakakku kermavaahdolla, nautittu.

Mietimme, mikä aikapoimu tai madonreikä meidän avuksemme oli tullut, koska kello ei ollut vielä edes kahdeksaa ja olimme purjehtineet kelpo päivämatkan sekä tehneet ison huoltourakan ja istuskelleet grillailemassa. Ilmeisesti olimme saaneet vaikutteita Birrskärin naapureista. Oli miten vain, päivään tyytyväisinä lähdimme saunaan ja sen ja iltateen jälkeen oli mukava kömpiä keulapiikkiin keinumaan jälleen yhdeksi yöksi.

Försti

2 vastausta artikkeliin “Lomapurjehduksen lokikirja, Birrskär – Nauvo”

  1. Kiva kun teillä on kivaa! Ei kuulosta ykstoikkoselta. Ootteko törmänneet mihinkään kulttuuritapahtumiin?

    1. Ollaan törmätty ainakin muutamiin Jazz-festareihin aikaisempina vuosina, useissa saarissa on ollut taidenäyttelyitä – osa aika kiinnostaviakin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *