Lomapurjehdus 2023: Houtskari – Lappo

Yön aikana ilma viileni huomattavan paljon ja aamuyöstä kuuntelimme torkkujen lomassa kodikasta sateen ropinaa veneen kanteen. Aamukahvin nauttimista varten piti kaivaa avotilan lokeroista istuinalusta suojaksi: yöllä oli satanut toden teolla. Ikävä huomio oli, että gasti e:n lenkkarit olivat jääneet illalla ulos ja nyt ne olivat litimärät. Asettelimme kengät alustavasti aurinkoon kuivumaan ja lähdimme aamukävelylle kohti Houtskarin uimarantaa. Ilma oli viileä ja kostea helteisten päivien jälkeen ja oli ihanan helppo hengittää.

Lyhyt legi Lappoon

Veneelle palaamisen jälkeen kapu alkoi laittaa aamupalaa ja försti ja gasti hoitivat lähtövalmistelut ja lähdön kahdestaan. Hyvin sujui itsenäinen keulagastina toimiminen ja ohjailijan auttaminen pikku-e:ltä! Ajelimme suoraan vastatuuleen koneella kihdin jatkeen eteläpäähän. Tuuli oli noussut melko navakaksi ja kun pääsimme kääntymään suotuisampaan suuntaan, nostimme isopurjeen ykkösreiviin. Etenimme mukavasti purjeilla Kihdin jatkeen yli. Horisontissa ei pahemmin muita veneitä näkynyt, vesillä oli todella hiljaista. Jouduimme tekemään jokusen vendan matkalla ja försti sekosi suunnasta muutaman kerran oikein tosissaan halssin vaihdossa. Kipparilla ja gastilla oli hauskaa, kun försti etsi tutkaheijastetta 180 astetta väärästä suunnasta.

Melko rivakan purjehduksen jälkeen rantauduimme Lappoon. Valitsimme hyvän paikan ulomman laiturin takaa, aika läheltä rantaa. Olimme käyneet Lapossa myös edellisvuonna ja pidimme paikasta paljon. Lähdimme katsastamaan, saisimmeko kala-aterian illaksi, mutta viimevuotisella kalakojulla oli epäilyttävän hiljaista. Piipahdimme kaupassa tarkistamassa miltä valikoima näytti ja sehän näytti ihan lupaavalta. Ostimme herkulliset Kolmen kaverin jäätelöt ja lähdimme verryttelemään jäseniä pienelle lenkille kyläteitä pitkin.

Veneelle palattuamme rikasimme riippumaton taas keulakannelle löhöilypaikaksi. Pikku-e halusi nukkua riippumatossa ja taisi lähinnä hämmästyä, kun sai siihen luvan. Päivällisen jälkeen sitten petasimme gastin riippumattoon. Muutaman tunnin pikku-e nukkui kuulemma ihan makoisasti, mutta sitten yön viileys hääti gastin omaan punkaan, joka oli varmuuden vuoksi pedattu myös valmiiksi odottamaan. Riippumatossa nukkuminen edellyttäisi ilmeisesti jonkinlaista lämpöeristettä selän ja takamuksen alle, mutta sellaista meillä ei ollut – pitää ehkä hankkia ensi vuodeksi.

Aamupäivä valmistellaan

Juhannusaattona försti sai nauttia ensimmäisen pannullisen kahvia yksin muiden nukkuessa pitkään. Keskikesän juhlaan heräävää satamaa oli mukava seurailla kaikessa rauhassa. Illalla oli laitettu reissun ensimmäinen pataleipä* tekeytymään ja kahvihetken jälkeen försti käänteli sen kohoamaan ja lähti selvittämään, löytyisikö vapaata pyykkivuoroa. Pyykkikone oli irrotettu sähköpistokkeesta ja joku osa oli koneen päällä. Ei näyttänyt lupaavalta. Tiedustelun jälkeen selvisi, että kone oli rikki, mutta puuttuva osa saapuisi ehkä vielä saman päivän aikana. Veneelle palattua muukin miehistö kömpi hiljalleen ylös.

Aamukävelyltä palatessa kävimme kurkkaamassa taas kalakojulla, mutta tuloksetta. Kysyimme satamakonttorista saisiko mistään tuoretta kalaa, kun kalanmyyjä kurvasikin samaan aikaan paikalle mönkijällään. Ostimme heti kalaa reilun kilon ja pakastimme siitä osan. Pataleivän paistamisen ohessa teimme juhannussiivouksen. Saimme satamakonttorista imurinkin lainaksi, joten Herkku puunattiin oikein juhlakuntoon. Samalla tarkistettiin moottorin tilanne ja kuivattiin pilssit.

Kun vene oli kunnossa, piipahdimme kaupassa hakemassa uusia perunoita ja hiukan muita tykötarpeita illan ateriaa varten. Söimme lounaaksi pataleipää, keitettyjä kananmunia ja salaattia ja sitten lekottelimme kuka missäkin lukemassa ja lepäilemässä (eli gasti riippumatossa, kapu keulapiikissä ja försti salongin sohvalla. Pyykkikoneesta ei kuulunut mitään, joten pyykkääminen sai jäädä.

Illalla keskikesän juhla

Neljän aikoihin lähdimme juhannussaunaan ja mukava sauna olikin tarjolla. Emme olleet edelliskesän helteessä käyneet ollenkaan Lapon saunassa, joten kokemus oli uusi. Naisten puolella oli jälleen kerran hyvin väljää, kun taas miesten puolella oli kuulemma saunottava vuoroissa, että mahtuu. Saunan virkistäminä palasimme veneelle ja koska kello oli sopivasti kuusi, nostimme juhlaliputuksen mastoon.

Juhannusateria nautittiin ravintola Casa Herkussa, jonka erikoisuus on, että kokki liittyy seurueeseen aina kun ennättää ja jälkkärin valmistaminen delegoidaan yhdelle asiakkaista. Olimme tehneet pari päivää sitten hyvän suunnitelman ateriaksi, mutta se ei tietenkään toteutunut. Sen sijaan tarjottiin

  • Alkupala: ilmakuivatusta kinkusta, kevätsipulista ja oliiveista valmistettua ranskermamössöä ruissipsillä
  • Pääruoka: Paistettuja ahvenia, tilliperunoita, paikallisia sillejä sekä lohisalaattia
  • Jälkiruoka: Karamellisoituja nektariineja ja kermavaahtoa

Herkuttelun, yhteisvoimin hoidetun tiskin ja parin Uno-erän jälkeen lähdettiin tutkimaan, löydetäänkö juhannussalolle. Juhannuksen ohjelmasta ei löytynyt mistään (eli netistä tai kaupan ilmoitustaululta) mitään tietoja. Saunassa oli kuitenkin saatu vinkki, että juhannussalko pystytetään noin kymmeneltä ja polku salolle lähtisi minigolf-radan läheltä.

Näillä ohjeilla lähdimme yhdeksän jälkeen seikkailemaan. Löysimme kallion laelle nousevan polun ja saavuimme perille juuri loistavaan aikaan, kun salon koristelu oli loppusuoralla. Korkean salon nosto oli juhlallisen näköistä ja Ahvenanmaan lipun noustua salon huippuun laulettiin muutamat yhteislaulut kruunamaan romanttinen juhannustunnelma.

Försti

* Sekoita illalla kulhossa 7 dl jauhoja, joista 2-2,5dl vehnäjauhoja, loput voi olla esim. ruisjauhoja, rouhesämpyläjauhoja, leseitä, pähkinöitä jne. Sekoita jauhoihin noin 1,5 tl suolaa ja saman verran kuivahiivaa. Lisää 4 dl noin 42-asteista (eli kuumaa, mutta ei polttavaa) vettä, sekoita tasaiseksi, älä vatkaa tai vaivaa. Lisää tarvittaessa vettä, että saat melko löysän taikinan. Peitä liinalla ja laita vedottomaan paikkaan (veneessä kylmä uuni on hyvä).

Aamulla kaada taikina jauhotetun leivinpaperin päälle, ripota päälle jauhoa ja kääntele taikinaa (älä vaivaa) kunnes se pysyy muodossaan. Laita liina päälle ja anna kohota 2h. Kun 1,5h on kulunut, laita pata uuniin ja uuni täydelle teholle. Kun taikina on kohonnut, kippaa se pataan, peitä kannella tai foliolla ja paista 35 min. Ota kansi pois ja paista vielä 10 min. Kaada leipä padasta jäähtymään.

Sanasto eli förstin omat selitykset

Halssi: Purjehtiessa se puoli, kummalle vene on kallistunut: styyran halssilla tuuli on vasemmalla ja vene kallistuu oikealle
Istumakaukalo, sitloota, sitloora: Purjeveneen takaosan avotila.
Juhlaliputus: Yhteensolmitut viestiliput muodostavat juhlalippusarjan, joka nostetaan keulasta mastonhuippuun ja sieltä perää kohti niin pitkälle kuin sarjaa riittää. Järjestys juhlalipuissa on keulasta lukien A, B, C, 1, D, E, F, 2, G, H, I, 3, J, K, L, 4, M, N, O, 5, P, Q, R, 6, S, U, V, 7, W, Y, Z, 8, ensimmäinen korvausviiri, toinen korvausviiri, kolmas korvausviiri. Maalippuja liikaa muistuttavat viestiliput T ja X sekä vastausviiri jätetään juhlaliputuksesta pois.
Keulapiikki: Veneen keulassa oleva nukkumatila, jos varsinaista kajuuttaa ei ole.
Reivaaminen: Purjepinta-alan pienentäminen.
Rikata: Nostaa riki käyttökuntoon esim. telakoinnin jälkeen. Myös laittaa jokin muu käyttökuntoon (kuten riippumatto).
Salonki: Kajuutan osa, jossa on yleensä sohvapunkat ja pöytä, usein myös pentteri. Oleskelutila.
Tutkaheijaste: Merenkulun turvalaite joko maastossa tai veneessä. Heijasteessa on metallilevyjä kulmittain toisiinsa nähden, mikä parantaan kohteen näkymistä ja tunnistamista tutkassa.
Vendata, venda: Vastatuulikäännös, eli käännetään kurssia tuulen yli.

2 vastausta artikkeliin “Lomapurjehdus 2023: Houtskari – Lappo”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *