Juhannuspäivänä nukuttiin taas pitkään ja jo perinteeksi muodostuneen rutiinin mukaan keitettiin aamukahvit ja niiden nauttimisen jälkeen lähdettiin aamukävelylle tekemään päivän suunnitelmaa. Kahvin ohessa försti oli koettanut katsella kartasta sopivaa kohdetta. Luvassa oli melko navakkaa pohjoistuulta, joten mieluisin kohde, eli Jungfruskär ei olisi kovin hyvä. Kauemmas Ahvenanmaalle emme aikoneet jatkaa, koska alustavana ajatuksena oli käydä loman loppupuolella uudestaan Virossa, ehkä Haapsalussa ja Dirhamissa. Kävelyllä kieltämättä hiukan epämääräiseksi suunnitelmaksi muodostui seilata Kihdin jatkeen yli takaisin ja katsoa mihin sitten päädyttäisiin.
Navakkaa tuulta ja nopeusennätyksiä
Tuulta oli jo aamusta aika paljon ja juhlaliputuksen laskeminen oli siksi jännittävää. Emme halunneet sotkea lippusarjaa sen enempää omaan kuin naapurienkaan rikiin, emmekä menettää ison falliakaan, jolla liput oli nostettu maston huippuun. Saimme liput kunnialla veneen kannelle pienellä säätämisellä. Laitoimme Herkun muutenkin lähtökuntoon ja lähdimme ripeästi matkaan kakkosreivatulla isolla.
Aamupalaksi keitettiin pitkästä aikaa kaurapuuroa ja se maistuikin herkulliselta maapähkinävoin ja kaupasta mukaan tarttuneiden marjojen kanssa. Keskituuli oli Kihdin jatkeella noin 8 m/s ja puuskat kävivät noin 10 m/s. Myötäisellä kurssilla meno oli tasaista eikä aallokkokaan noussut kovin suureksi. Matka joutui ripeästi ja kapu pääsi kirjaamaan uuden Herkun nopeusennätyksen 7,2 solmua lokinopeutta. Päätimme suunnata Verkanille, koska sinne olisi mukavampi kurssi kuin toiseen vaihtoehtoomme Houtskariin. Lisäksi tietysti oli kiva mennä paikkaan, jossa ei tänä kesänä oltu vielä käyty. Saarten suojiin päästyä vaihdoimme förstin pinnaan ja melkein heti nopeusennätykseksi kirjattiin 7,4 solmua. Loppumatkakin sujui siis rivakasti. Rantautuessa oli melko kova sivutuuli, mutta förstin ensimmäinen haastavampi landaus sujui ilman havereita melko täyteen satamaan.
Huoltohommia ja juhannusjuhlia
Verkanilla oli menossa useammatkin juhannusjuhlat sekä rannassa, että laitureilla. Ravintolan terassilla soitti trubaduuri ja letkeässä kesätunnelmassa ryhdyimme huoltohommiin. Verkanilla oli toimiva pyykkikone, joten raahasimme pyykkisäkit huoltorakennukselle ja pistimme ensimmäisen koneellisen pyörimään sillä aikaa, kun kävelimme Korppoon kylälle. Ajatuksena oli ostaa jäätelöt kaupasta, mutta myöhästyimme 3 minuuttia: kukaan meistä ei ollut ottanut huomioon, että oli tosiaan juhannuslauantai ja kaupat menivät aikaisin kiinni. Kävelyretki oli kuitenkin virkistävä ja paluumatkalla opimme, että Sibelius on vaikuttanut myös Korppoossa muutaman kesän ajan ja hänelle on omistettu oma sievä puistokin kylän kupeessa.
Veneelle palattuamme ostimme jäätelöt satamakonttorista ja kävimme laittamassa uuden koneellisen pyykkiä pyörimään ja edelliset kuivumaan. Päivällisen jälkeen lähdimme mukavaan saunaan, jonka terassilta seurailimme sataman meininkiä. Ilmeisesti illalla esiintyjiä olisi luvassa enemmänkin ja mietimme, että yö voisi olla rauhaton. Pääosin juhlinta oli kuitenkin melko harmitonta, joskin meluisaa: paikalla oli todella paljon väkeä sekä veneillä, että erilaisissa yöpymisvirityksissä riippumatoista takakontteihin ja puun alle viriteltyihin patjoihin. Kovin suuria toiveita yöunille ei asetettu ja päätimme jatkossa tarkistaa erikseen, ettei juhannuksen ympärillä päädytä ainakaan vahingossa bilesatamiin.
Miehistötäydennystä
Yöunet olivat odotetun lyhyet ja katkonaiset ja nousimme melko hitaasti kahvinkeittoon. Pääosin hiljentyneessä satamassa muutamassa veneessä juhlat vielä jatkuivat, kun hipsimme aamulenkille. Reippaan lenkin jälkeen lähdimme lyhyelle legille kohti Nauvoa ja saimmekin oikein mukavan, rauhallisen purjehduspäivän edellispäivän vauhtien jälkeen.
Kun olimme saaneet veneen Nauvossa laituriin, gasti E tuli melkein heti veneelle ja lähdimme koko porukalla kauppaan. Ajatuksenamme oli grillata sataman mukavalla grillipaikalla herkkuateria. Juhannuksen jälkeen hyllyt olivat aika tyhjinä, mutta saimme kuitenkin haalittua aika hyvän saaliin. Veneelle kävellessä försti lupautui ottamaan ikävämmän perunoiden keittely- ja salaatinpilkkomisvuoron veneellä sillä aikaa, kun muut laittaisivat tulet ja aloittaisivat grillaamisen. Gasti pikku-e uhrautui seuranpitäjäksi ja apukantajaksi ruuille ja ryhtyi lukemaan Aku Ankkaa veneellä. Kun grillikomppania oli kerännyt tavaransa ja lähtenyt ja försti saanut perunat kiehumaan, taivas tummeni pikavauhtia ja saimme niskaamme ukkosen ja kaatosadekuuron – venevuoro olikin tällä kertaa voittava valinta!
Sateessa grillatut herkut nautittiin lopulta veneessä ja jälkiruuaksi saatiin vielä Herkun perinteistä mutakakkua valmiskermavaahdolla. Illan rupeaman jälkeen uupunut kesätyöläinen lähti kämpilleen nukkumaan ja pikku-e kömpi punkkaansa. Försti ja kapu kävivät nauttimassa sateen jälkeisestä raikkaasta, kosteasta ilmasta iltakävelyllä ja suuntasivat sitten myös unten maille ihanan hiljaisessa satamassa.
Försti
Sanasto eli förstin omat selitykset
Falli: Purjeen nostinköysi tai -vaijeri.
Juhlaliputus: Yhteensolmitut viestiliput muodostavat juhlalippusarjan, joka nostetaan keulasta mastonhuippuun ja sieltä perää kohti niin pitkälle kuin sarjaa riittää. Järjestys juhlalipuissa on keulasta lukien A, B, C, 1, D, E, F, 2, G, H, I, 3, J, K, L, 4, M, N, O, 5, P, Q, R, 6, S, U, V, 7, W, Y, Z, 8, ensimmäinen korvausviiri, toinen korvausviiri, kolmas korvausviiri. Maalippuja liikaa muistuttavat viestiliput T ja X sekä vastausviiri jätetään juhlaliputuksesta pois.
Legi: Matka yhdestä ankkuri- tai laituripaikasta seuraavaan.
Loki: Veneen pohjassa oleva pieni ratas, joka mittaa kuljettua matkaa.
Merimaili, meripeninkulma: 1 852 metriä.
Pinna: Ohjausjärjestelmän osa, jolla käännetään peräsintä. Pinna on suoraan kiinnitetty peräsimeen, eli kun sitä kääntää kulkusuuntaan nähden oikealle, peräsin kääntyy kulkusuuntaan nähden vasemmalle ja vene kaartaa vasemmalle.
Reivaaminen: Purjepinta-alan pienentäminen.
Solmu: Nopeusyksikkö, merimailia tunnissa.