Aamukävelyn jälkeen otettiin kunnon venyttelytuokio laiturilla auringon paisteessa. Purjehtiessa paikat jumittuvat väkisinkin: liikkeellä ollessa istutaan lähinnä paikoillaan ja pidetään kiinni tai kiskotaan jostain köydestä hankalassa asennossa. Sisällä veneessä puolestaan ei mahdu seisomaan suorassa kuin auki olevan kulkuluukun kohdalla. Niinpä liikettä ja kropasta huolehtimista koetetaan tehdä aina, kuin suinkin mahdollista.
Etappisuunnitelma ja juhannusmenu
Vedenkorkeus oli laskenut vielä lisää eilisestä ja nyt ulos ajaessa matalin lukema oli 1,3 m. Ei kuitenkaan kolisteltu vieläkään köliä. Oli juhannusviikon maanantai ja niinpä pohdimme ulos ajellessa suunnitelmaa eteenpäin ja juhannuksen mahdollisuuksia. Toiveena oli päästä Ahvenanmaan puolelle, ehkä Lappoon ahvenia syömään. Juhannusaatoksi ennustettiin kovaa pohjoistuulta ja mahdollisesti ukkosiakin, joten suojainen laituripaikka oli ykköskriteeri. Etappisuunnitelmasta harhauduimme pohtimaan juhannuspäivällistä ja saimmekin aikaiseksi oikein mainion juhannusmenun:
- Melonia ja ilmakuivattua kinkkua
- Paistettuja ahvenia, silliä, kesäyrttiperunoita ja salaattia
- Päärynä-persikkapiirakkaa ja jäätelöä*
Kun menu oli selvä, muistettiin, että päivän kohde oli kuitenkin vielä epäselvä. Mietittiin että voisimme mennä Seiliin tai Houtskariin, mutta sitten muistimme Pähkinäisten saaren ja päätimmekin mennä sinne. Pähkinäinen olisi uusi kohde, johon olemme muutamaan kertaan meinanneet mennä, mutta emme ole sitten kuitenkaan sinne päätyneet. Tuuli oli hyvin kevyt, mutta koska matka olisi lyhyt, päätimme kryssiä. Tuuli heikkeni entisestään ja kahdessa tunnissa etenimme kolme mailia kohteeseen. Kävelyvauhtia siis. Kun olimme ylittäneet Airistolta tulevan syväväylän, laskimme purjeet. Pähkinäiseen menee merkitsemätön, mutta selkeä linja, jota pitkin lähestyminen oli helppoa.
Herkuttelua ja pihapelejä
Kun olimme saaneet veneen kiinni, lähdimme tutkimaan saarta. Pähkinäinen muistuttaa aika paljon Elisaarta: kaupungin ulkoilusaaressa on muutama hyvin varustettu grillikatos, pieni kahvila, vuokrattava sauna sekä paljon ulkoilupolkuja. Kävimme kahvilalla nauttimassa kuuluisat valkosuklaa-mustaherukkajuustokakut ja kahvit. Försti sai myös salmiakkia pitkästä aikaa. Veneelle palaamisen jälkeen kävimme uimassa ja pikku-e testasi paukkuliivin toimintaa. Paukkuliivin käyttäjän on syytä tietää, miten liivi toimii, jos veneestä putoaa. Liivin suolapanoksen päiväys oli joka tapauksessa vanhentunut ja kun oli tarkistettu, että vaihtopaukkuja löytyi, hyppäsi gasti uimaan liivit päällä. Liivi toimi kuten pitikin ja kellutti gastia hienosti.
Uimisen jälkeen ripustettiin riippumatto keulakannelle. Gasti lähti tiskaamaan, kapu täyttämään dieseltankkia ja försti sai keinua kirjan kanssa riippumatossa. Pienten huoltohommien jälkeen lähdettiin pelaamaan erä mölkkyä ja muutama kierros tikkaa kahvilan pihamaalle saunavuoron alkua odotellessa. Pähkinäisten saunaa kehutaan Saaristomeren parhaaksi, eikä suotta! Löyly oli mukavan lempeä ja saunan tunnelma kodikas. Sauna nousi suosikkisaunojen listalle kertalöylyllä. Saunan jälkeen laitoimme vielä iltakaakaot ja -teet päättämään leppoisan hellepäivän.
Vauhdikasta kyytiä
Yö oli edellisiä viileämpi ja kaikki saivat kunnon yöunet. Akusto aurinkopaneeleineen kesti yön tällä kertaa hyvin, vaikka olimme irti maasähköstä. Lähdimme aamulenkin jälkeen ajelemaan kohti Houtskaria aivan tuulettomassa säässä. Vähitellen pientä tuulta virisi ja nostimme purjeet. Tuuli tuli tottakai suoraan vasten, joten kryssiä oli jälleen luvassa. Kevyt tuuli pyöri kapeissa salmissa, mutta tikkasimme sitkeästi eteenpäin.
Iltapäivällä tuuli lopulta nousi ja urakoimme vastatuuleen aivan siksakkia. Kapeimmissa kohdissa olisi melkein saanut läpyn mökkilaitureista, kun kippari venytti halsseja mahdollisimman pitkälle. Kryssin tuoksinassa päätimme lykätä lounaan syötäväksi vasta maissa ja otimme välipalaksi pähkinöitä ison kulhollisen. Försti oli ohjailuvuorossa ja yhden vendan aikana jotenkin pähkinäkuppi lensi förstin kädestä ja niinpä sitloota lainehti pähkinöitä. Pienen sadattelun jälkeen tilanne jo vähän naurattikin ja pohdimme, oliko tämä ehkä universumin viesti siitä, että avotila kannattaa välillä lakaista. Olimme nimittäin puhuneet useamman päivän, että pitäisi tarkistaa poistovesiaukkojen vetäminen ja lakaista isoimmat roskat pois. Emme kuitenkaan olleet saaneet tehtyä tätä huoltohommaa.
Pulikointia ja purjehtijan ilta
Kun olimme päässeet rantaan kiinni ja saaneet pähkinät siivottua, söimme ja hyppäsimme uimaan ihanan lämpimään, toistaiseksi levättömään veteen. Helle oli väsyttänyt koko miehistön, ja kapu varsinkin oli aivan poikki rankan kryssin jäljiltä. Piipahdimme kuitenkin vielä iltasaunassa pesulla ja kapu jaksoi kokata päivälliseksi jauhelihapihvejä, uusia perunoita ja pippurikermakastiketta.
Jälleen kerran olimme valmiit unten maille varsin aikaisin. Mielikuvissa purjehtijat istuvat veneen kannella ihailemassa auringonlaskuja ja nautiskelemassa tunnelmasta pitkälle yöhön. Todellisuudessa kymmenen maissa alkaa päivä olla pulkassa ja koko miehistö valmis petiin. Osansa lienee raikkaalla meri-ilmalla ja jatkuvalla ulkona ololla.
Försti
*
Alkuruoka: pilko hunaja-, cantaloupe- tai muuta sopivaa melonia annospaloiksi lautaselle. Halutessaan päälle voi valuttaa balsamicoa. Leikkaa ilmakuivatun kinkun viipaleet kahteen tai kolmeen osaan ja kääri rulliksi lautasen reunoille. Anna jokaiselle haarukka, johon poimitaan ensin kinkku ja sitten melonipala. Nautitaan kuohuviinin tai muun sopivan juoman kera auringonpaisteessa.
Pääruoka: Pese uuden sadon perunat ja laita suolaveteen tillinvarsien kanssa kiehumaan. Pilko ja mausta salaatti. Pyöritä suolatut ahvenfileet ruisjauhoissa ja paista voissa. Kaada vesi pois kypsistä perunoista, lisää oliiviöljyä ja kourallinen yrttisilppua (esim. lehtipersiljaa, ruohosipulia, tilliä, rosmariinia, myös sipulinvarret sopivat tähän) ja pyöritä kattilassa sekaisin. Kasaa annokset lautasille ja nauti kesätunnelmasta.
Jälkiruoka: Painele murotaikina (tee itse tai osta valmiina) uunivuokaan. Sekoita purkillinen vaniljatuorejuustoa puolikkaaseen purkilliseen kondensoitua, sokeroitua maitoa (ei karamellisoitua) ja levitä täyte pohjan päälle. Pilko päälle tuoretta päärynää ja purkkipersikoita. Paista 225 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen sekä portviinin kanssa.
Sanasto eli förstin omat selitykset
Halssi: Purjehtiessa se puoli, kummalle vene on kallistunut: styyran halssilla tuuli on vasemmalla ja vene kallistuu oikealle.
Kryssiä: Purjehtia vastatuuleen, luovia.
Merimaili, meripeninkulma: 1 852 metriä.
Paukkuliivi: pelasusliivi, joka täyttyy hiilidioksidilla kastuessaan.
Istumakaukalo, sitloota, sitloora: Purjeveneen takaosan avotila.
Varapaukku: Paukkuliivien osat, joka täyttävät liivin ilmataskut. Kastuessaan suolapanos laajenee ja työntää terävän neulan hiilidioksidipullon sinetin läpi. Hiilidioksidi täyttää ilmataskut. Paukku on kertakäyttöinen ja siksi tarvitaan varapaukkuja.
Vendata, venda: Vastatuulikäännös, eli käännetään kurssia tuulen yli.
Mukavan kuulosta kyytiä ja lomaa!