Muiden mukana merellä: Keinuva Koti -podcast

Muiden mukana merellä eli miehistön jäsenten arviointeja purjehdusaiheisista kirjoista, podcasteista, blogeista ja vlogeista. Etenkin talvikaudella, kun ei pääse merelle eikä edes telakalle, keskitytään seuraamaan muiden reissuja. Sarjassa vuorossa Keinuva koti -podcast (Riikka ja Tuomo Meretniemi, Podify)

Alkuvuodesta 2021 sosiaalisen median kanavissa alkoi näkyä kaunis keltasävyinen kuva ankkuroidun purjeveneen keulasta taustanaan korkean saaren siluetti. Kyseessä oli maaliskuussa alkavan podcastin tunnuskuva. Herkun miehistö odotti Keinuva koti –podcastin alkamista alusta saakka innokkaasti ja teaserina helmikuussa julkaistu esittelyjakso nosti odotuksia entisestään.

Seikkailua kuivalla maalla

Maaliskuun lopulla sarja alkoi toden teolla. Sunnuntaiaamujen osaksi tuli saman tien uuden jakson kuunteleminen aamukahvia juodessa ennen päivän ohjelmaan ryhtymistä. Kun telakkakauden alku keskeytti laiskat pyhäaamut, kuuntelimme uuden jakson aina matkalla Tammisaareen. Podin parin kuukauden kesätauko jätti selvän aukon perheemme rutiineihin ja odotimme sarjan jatkumista malttamattomina. Syksyn ja talven ajan jaksoja ilmestyi iloksemme säännöllisesti joka sunnuntai.

Sy Herkun miehistö odottelee uusia jaksoja!

Keinuva koti kertoo Meretniemien perheen purjehdusunelmasta: haaveilusta, suunnittelusta ja toteutumisesta. Purjehtiva perhe on tehnyt matkaansa alusta saakka julkisesti ja jakanut kokemuksiaan varsin avoimesti meille muille sosiaalisessa mediassa ja kahdessa julkaistussa kirjassa. Mietimme aluksi, että tuoko podcast tarinaan jotain uutta, kun olemme seuranneet seikkailua tiiviisti somekanavista ja lukeneet molemmat kirjat useampaan kertaan.

Tuttu tarina

Podcast-muodossa tarina herää kuitenkin eri lailla eloon: Riikan ja Tuomon vuoropuhelu avaa tapahtumia uudella tavalla ja tokihan kuulemme paljon yksityiskohtia, joita aiemmin ei ole kuultu. Mieleen on jäänyt erityisesti syystalven viikot Kanarian saarilla ja Kap Verdellä, kun Panacea-venettä korjattiin ja varusteltiin ensimmäistä valtameren ylitystä varten ja vastoinkäymisiä tuli toinen toisensa jälkeen (jaksot 16-18).

Podcast etenee Meretniemien seikkailun mukaan. Aluksi muutaman jakson ajan käydään läpi unelmointi- ja suunnitteluvaiheita ja kummankin perheen aikuisen mietteitä valmistautumisesta, luopumisesta ja tuntemattomaan hyppäämisestä. Varsinainen matka alkaa Turkista, missä Panacea-vene on telakalla. Kun vene on riittävän hyvässä kunnossa, irrotetaan köydet ja kuitataan VHF:lla vene ulos satamasta ”for good”. Matka kulkee Välimeren monien saarten ja satamien kautta Atlantille ja Kanarialle, sieltä Atlantin yli Karibialle, Kolumbiaan ja Panamaan. Panaman jälkeen purjehditaan Etelä-Amerikan rannikkoa alas päiväntasaajalle ja sen jälkeen Tyynen valtameren yli Ranskan Polynesiaan.

Uusi paketti

Keinuva koti on laadukkaasti toteutettu kokonaisuus, jonka on tuottanut Podify. Tuottajana toimii Ninja Huhtamäki, jonka alustukset, kysymykset ja kommentit kehystävät päähenkilöiden tarinoita ja kerrontaa varsin toimivasti. Podcast on ammattimaisesti tuotettu ja sen äänimaisema hivelee korvaa. Siirtymät, musiikit ja efektit ovat sopivan harkittuja ja kuljettavat omalta osaltaan seikkailua eteenpäin. Mukava lisä ovat satunnaiset perheen lasten kommentit ja muistelut seikkailulta.

Podcastit eivät olleet kuuluneet perheemme vakioviihdevalikoimaan, joten samalla tuli tutustuttua tähänkin konseptiin. Kertominen on tietenkin yksi leimaavista ihmisen ominaisuuksista: osaamme luoda menneitä tapahtumia tai mielikuvituksemme tuotteita eläviksi toisille ihmisille tässä hetkessä. Suullisesti kertomalla välittyy eri asioita kuin esimerkiksi kirjoittamalla tai kuvista. Keinuva koti -podcastia kuunnellessa oli hauskaa huomata, miten eri tavalla tapahtumiin liittyvät tunteet ja tunnelmat välittyivät. Lähdön haikeuden ja riemun, vastoinkäymisten tuskastumisen ja epätoivon, onnistumisten ilon ja monet muut tunteet siirtyivät Riikan ja Tuomon kertomina kuulijalle elävinä ja todellisina.

Jos kirjoja Matka kotina ja Maailman laidalla lukiessa tuntee välillä suolapärskeitä omillakin kasvoilla, sai Keinuva koti aaltojen pauhun, merilintujen kirkunan ja ankkuriketjun kilinän kuulumaan maailman meriltä Suomeen saakka.

Seuraako jatkoa?

Keinuva koti -jaksot kuljettavat kuuntelijan 40 jakson aikana Makemolle ja sieltä lähtöön kohti Markiisisaaria. Samaan hetkeen päättyy Meretniemien toinen kirja Maailman laidalla. Sekä kirjan, että podcastin lopussa lukija jätetään roikkumaan ansiokkaan cliffhanger-koukun varaan odottamaan jatkoa sydän syrjällään.

Viimeisin jakso on julkaistu noin kaksi vuotta sitten maaliskuussa 2022, jälkimmäinen kirja on julkaistu 2019. Tiedämme, että matka jatkui markiisisaarten kautta Uuteen-Seelantiin, missä koronapandemia pisti sittemmin perheen suunnitelmat kokonaan uusiksi. Panacean ja sen miehistön seikkailuista tällä legillä kuulisimme ja lukisimme kovin mielellämme, emmekä ihan vielä ole heittäneet toivoa, että matka jatkuu myös ääniaalloilla ja musteena kirjan sivuilla, kun sen aika koittaa.

Försti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *