Muiden mukana merellä: Matka kotina

Matka kotina kansikuva

Muiden mukana merellä eli miehistön jäsenten arviointeja purjehdusaiheisista kirjoista, podcasteista, blogeista ja vlogeista. Etenkin talvikaudella, kun ei pääse merelle eikä edes telakalle, keskitytään seuraamaan muiden reissuja. Sarjan aloittaa Riikka ja Tuomo Meretniemen kirjoittama Matka kotina (Clear Sky Oy 2018) ja oikeastaan koko Sail for good -projekti.

Alusta asti julkisesti

Riikka ja Tuomo Meretniemi julkaisivat suunnitelmansa lähteä kolmen leikki- ja alakouluikäisen lapsen kanssa maailmanympäripurjehdukselle vuonna 2014. Koska kapteeni seuraa purjehduspalstoja aktiivisesti, Meretniemien suunnitelma päätyi meidänkin aamukahvikeskusteluihimme varsin pian. Vanhempi gastimme on Meretniemien vanhinta lasta Aarrea vuoden vanhempi, nuorempi suunnilleen saman ikäinen heidän kuopuksensa Martan kanssa. Meretniemien suunnitelma tuntui varmaan siksikin huimalta ja inspiroivalta, että elämäntilanteemme oli ainakin joillain mittareilla samankaltainen. Ja täytyy myöntää, että tuntui se myös pikkuisen hullulta, mutta ehdottomasti hyvällä tavalla!

Meretniemien Sail for good -projekti oli julkinen hyvin varhaisesta vaiheesta saakka. Heidän valmistautumisvaiheessaan 2014-2016 vastaan tuli tasaisesti lehti- ja uutisjuttuja ja some-päivityksiä ja olimmepa venemessuillakin kuuntelemassa Tuomoa livenä pari kuukautta ennen heidän lähtöään. Muistan usein miettineeni, että millaista se on: irtautua suomalaisesta turvaverkkoyhteiskunnasta, päättää kouluttaa lapset itse, hyvästellä tutut ihmiset. Millaista on irrottaa köydet ja – lähteä? Olin kateellinen ja ihailin.

Haluamme enemmän!

Kun matka s/y Panacealla Turkista alkoi, tuli facebookiin tasaisena virtana päivityksiä, joista huokui seikkailu ja jännitys, venearki ja lasten koulutehtävät (Kapteeni tankkaa venettä. Jos veneen tankkiin mahtuu 450 litraa dieseliä, kuinka monta 50 litran jerrykannullista pitää hakea jollalla rannasta? muistinvaraisesti mukailtuna). Vaikka postauksia tuli tiheästi ja niissä oli paljon kuvia, videoita ja kertomusta matkasta, kaipasin enemmän. Millaista se oikeasti on? Mitä kaikkea heille on tapahtunut, mitä he ovat kokeneet? Mitä sellaisella matkalla syödään? Entä miten lapset viihtyvät veneessä? Miten koulu sujuu? Pelottaako heitä? Millaista on omassa veneessä valtameren keskellä?

Minun ja monen muun onneksi reilun vuoden matkanteon jälkeen, Tyynen valtameren alkutaipaleen aikana perhe päätti kirjoittaa ja julkaista kirjan matkastaan. Heti kun Matka kotina tuli syksyllä 2018 myyntiin, pistin tilauksen sisään. Kirja oli lahja kapteenille, mutta joulupaketin avaamisen jälkeen se kului kyllä förstin käsissä ensin. Ahmaisin sitten kirjan muutamassa päivässä jouluherkkujen ja glögin juomisen lomassa.

Försti riippumatossa veneen keulakannella
Veneen paras lukupaikka

Matkakertomus…

Tarina soljuu mukavasti eteenpäin alkaen matkan suunnittelusta ja valmistelusta. Luopumista ja läheisten ja tuntemattomienkin reaktioita käydään läpi. Riikka ja Tuomo osaavat tuoda lukijalle samaan aikaan haikeuden ja surunkin läheisten hyvästelystä sekä riemun ja innostuksen unelman toteuttamisesta ja uuteen tuntemattomaan hyppäämisestä. Veneen ostoa ja varustelua avataan myös sopivan seikkaperäisesti ainakin purjeveneistä kiinnostuneen näkökulmasta.

Matka alkaa siis Turkista ja etenee ensin Välimeren risteilynä, sitten Gibraltarilta Atlantille ja Kanarian saarille, sieltä Karibialle, Panamaan ja Tyynelle valtamerelle. Matka joutuu hengästyttävää vauhtia maasta toiseen, satamasta toiseen ja mantereelta seuraavalle. Meretniemet ovat tarinaniskijöitä ja osaavat pitää lukijan otteessaan. Niin arkiset sattumukset pastankeiton haasteista Atlantin aallokossa kuin henkeäsalpaavat kokemukset ukkosen iskiessä ihan lähelle Aarren ollessa mastossa kuin vastoinkäymiset kaluston hajotessa kerrotaan elävästi, hauskasti ja lämpimästi. Kun lukee Matka kotina -kirjaa, tuntee melkein suolapärskeet omillakin kasvoillaan!

Pysähdyspaikoista kerrotaan mielenkiintoisesti painottaen perheen kokemusta jokaisessa paikassa. Satamakaupunkien historiaa ja eri maiden nykyistä tilannetta kuvataan myös kiinnostavasti – venekoulun myötä faktat ovat tiedossa ja ankat jonossa tietosisältöjen suhteen. Suunnilleen kaiken, mitä tiedän esimerkiksi Albaniasta, olen oppinut tästä kirjasta. Useassa paikassa tutustutaan myös sekä muihin pitkän matkan purjehtijoihin, että paikallisiin asukkaisiin.

Maiden ja satamien kuvausten, lukuisten ongelmien ja rikkoutumisten sekä myrskyjen sekaan on kirjoitettu erikseen tekstejä kustannuksista, terveysasioista, säästä ja sen ennustamisesta, turvallisuudesta, koulunkäynnistä, ystävystymisistä ja venearjesta. Mukana on perheen suosikkireseptejä, piirustuksia, koulutehtäviä, otteita päiväkirjoista ja satoja upeita kuvia.

Kirja onkin hurmaava paitsi sisällöltään, myös ulkonäöltään. Kuvia on jokaisella aukeamalla, yleensä useita ja ne tuovat elämän s/y Panacealla ja merellä todelliseksi. Kirjan taitto on todella laadukas ja jokainen aukeama ilahduttaa niin kokonaisuutena kuin yksityiskohdiltaan. Kirjan koko on erikoinen: 25×23 cm. Koko toimii isojen kuvien ja laadukkaan taiton ansiosta visuaalisesti hyvin, vaikka tekeekin lukemisesta hiukan hankalaa muualla kuin pöydän ääressä.

Matka kotina kansikuva
(c) Clear sky Oy 2018

…vai kasvutarina

Matkan kuvaus tempaa lukijan mukaansa ja kirjan visuaalisuus tukee tarinaa erinomaisesti. Kiinnostavinta antia kirjassa on kuitenkin Riikan ja Tuomon muuttuminen cruisereiksi: he lähtivät suorittamaan kuuden vuoden purjehdusta – 75 kuukautta, 75 maata. Tyynelle valtamerelle Panaman kanavasta purjehti s/y Panacea, jonka miehistö oman kertomansa mukaan ”ottaa rennosti, menee, minne hyvältä tuntuu, silloin kun hyvältä tuntuu”.

Tarinan edetessä tämän asenteen ja tunnelman muutoksen aistii selvästi ja jatko-osa Maailman laidalla jatkaa tätä kasvutarinaa upeasti (siitä erikseen myöhemmin). Ehkä enemmän kuin matkakertomus, Matka kotina onkin kertomus poikkeuksellista perheestä. Paitsi, että he tekivät poikkeuksellisen ratkaisun lähteä vuosiksi merille, poikkeuksellista on, että tämä perhe otti meidät tuntemattomat mukaan elämäänsä ja sen ratkaisuihin hämmästyttävän avoimesti kurkistamaan paitsi matkaa, myös jokaisen miehistön jäsenen kasvua.

Tämän perheen unelma, suunnitelma ja sen toteutus ovat olleet meille inspiraation ja innoituksen lähde. Meillä unelma on vielä hahmoton, vaikka lähtökekkereiden pitopaikka onkin jo päätetty. Sanotaan, että unelman ja tavoitteen erottaa suunnitelma ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin kyseessä ei ole unelma enää.

”Jos haluaa olla perheen kanssa merellä, ei voi olla samaan aikaan palaverissa konttorilla”

Tuomo Meretniemi

Försti

7 vastausta artikkeliin “Muiden mukana merellä: Matka kotina”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *