Pinnat puhtaaksi ja peiton alle

Kiiltävä valkoinen veneenkylki

Oman veneen kanssa olemme huomanneet, että huolellinen veneen syyspesu on syystöiden tärkeyslistalla kärjessä. Mitä huolellisemmin syksyllä puunaa, sitä vähemmän veneelllä talven aikana mitään kasvaa tai alkaa kukkia. Toisena telakkapäivänä pakattiin siis mukaan painepesuri, märkäimuri, etikkaa, rättejä, sieniä, veneshampoota ja -vahoja. Päivä aloitettiin jakautumalla sisä- ja ulkokomppanioihin: nuorempi gasti ja kapu aloittivat kannen ja kylkien pesulla ja försti ja vanhempi gasti ryhtyivät puunaamaan sisäpintoja.

Sisätilat puhtaiksi

Ennen telakointia tyhjennämme veneen aina kokonaan, eli poistamme patjat, matot, köydet, purjeet, elektroniikan, astiat, pannut ja kattilat, kaiken irtaimen tavaran ja työkalut. Tyhjä vene on paitsi varkaille vähemmän kiinnostava kohde, myös huomattavasti helpompi siivota. Varastoimalla tavarat kotona tulee ne myös pestyä ja korjattua helpommin talven aikana.

Veneellä siivotaan pääasiassa etikalla, joka estää tehokkaasti homeen kasvua. Etikkakäsittely tehdään kaikille pinnoille, eli katolle, kyljille, lattialle eli turkille ja kaikille säilytystiloille. Märkäimuri on kätevä apu sisäpesussa, koska nimensä mukaan sillä voi imaista myös kosteaa tai märkää likaa ja esim. pilssin kuivaaminen sujui todella helposti sen avulla. Muutaman tunnin hinkkaamisen jälkeen sisätilat tuoksuivat etikanraikkaalle ja alkoivat olla talvehtimiskunnossa.

Laakeat astiat olivat unohtuneet kotiin, joten improvisoimme leikkaamalla pienet vissypullot auki. Pulloihin kaadettiin pohjalle muutama sentti etikkaa ja laitoimme kipot eri puolille venettä karkottamaan hämähäkkejä ja ennen kaikkea homekasvustoja. Kosteudenkerääjät vielä paikoilleen, niin veneen syyspesu sisätiloissa oli valmis.

Kyljet kiiltämään

Veneen syyspesun vahaustyöt: poika ja mies kiillottavat valkoista veneen kylkeä aurtinkoisessa säässä.
Vanhempi gasti ja kapu vahaushommissa

Sillä aikaa ulkokomppania oli saanut kannen ja sitlootan pestyä ja lisäksi oppinut, että jos jättää kengät vedenpoistoputkien alle maahan ja pesee kantta ja sitlootaa, niin kengät muuttuvat poistoputkesta tulevan veden ansiosta märiksi. Sisällä kummallisissa asennoissa hometta hinkkaava försti ei välttämättä arvosta lopputulosta. Onneksi päivä oli aurinkoinen ja kengät kuivuivat nopeasti.

Kyljet pestiin ja käsiteltiin oksaalihapolla, joka poistaa tehokkaasti kellertävän, orgaanisen aineksen, joka vesirajaan kertyy. Tämän jälkeen kyljet vielä vahattiin puhdistus- ja kiillokevahoilla. Aikaisemmin olemme tehneet pesun ja vahauksen ulkopinnoille vasta keväällä, mutta ajattelimme kokeilla nyt toisenlaista lähestymistapaa – katsotaan riittäisikö keväällä vain kiillokevahaus vai missä kunnossa Herkku peitteen alta keväällä tulee esiin.

Peittämiseen valmistautuminen

Kapteeni otti erän kaidetolppien kanssa lämpöpuhaltimen, irrotusöljyn ja iskumeisselin kanssa: kaidetolppa 2 – kapteeni 0. Kumpikaan kiinnityspiste ei hievahtanutkaan. Seuraava askel on porata tolpan kiinnitysmötikkään kiinnittävä mutteri auki ja kokeilla lähteekö tolppa mötikästä edes irti vai ovatko rosteri ja alumiini muodostaneet kiinteän yhteyden keskenään.

Valmistauduttiin vielä kotona veneen peittelyyn paikkaamalla veneen pressua, johon kaidetolpat ovat tehneet ikävän monta isohkoa repeämää. Paikkausteipillä ja lämpöpuhaltimella saatiin melko hyvää jälkeä aikaan. Kestävyys nähdään vasta myöhemmin.

Kotona kasattiin myös uuden uutukainen pressuteline. Teline on NOA-kopio, joka tilattiin ruotsista. Kasausohjeet olivat tietenkin bara på svenska ja jonkin aikaa eri osia ja ohjetta saatiin pyöritellä ennen kuin teline alkoi näyttää oikealta. Ilmeisesti kuljetuslaatikkoon mahtumisen takia erikokoisia putkia oli laitettu sisäkkäin sattumanvaraisesti ja oikeiden teleskooppiosien löytäminen ja yhteen saaminen ruotsiksi oli melko hilpeää. Etenkin kun ohjeiden kohta numero kolme oli kadonnut kokonaan ja se jouduttiin improvisoimaan. Men det är ju inte så noga! Teline vaikuttaa jämäkältä ja helpolta kasata lopulliseen muotoonsa veneen päälle, joten olimme hankintaan ja förstin ruotsin luetunymmärtämiseen tyytyväisiä.

Försti

Sanasto eli förstin omat selitykset

Försti: firstmate, ensimmäinen upseeri
Gasti: miehistön jäsen, esim. keulagasti
Istumakaukalo, sitloota, sitloora: purjeveneen takaosan avotila
Oksaalihappo: apteekista saatava puhdistusaine
Mantookitolppa, kaidetolppa: kannen reunassa olevat tolpat, joihin kaidevaijeri kiinnitetään
Mantookivaijeri: kaidevaijeri
Turkki: veneen lattia

2 vastausta artikkeliin “Pinnat puhtaaksi ja peiton alle”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *