Purjehdusloma lähestyy

Kesälomaan ei ohjeiden mukaan pitäisi ladata kauheasti odotuksia. Jos koko vuosi odotetaan lomaa, tulee helposti paineita ja pettymyksiä. Lomaan pitäisi myös laskeutua hitaasti, olla mieluusti aluksi vain kotona, että mieli siirtyy lomavireeseen. Koko lomaa ei myöskään kannata ohjelmoida täyteen reissuja ja puolisoiden kannattaa ehkä lomailla hiukan eri aikaankin, ettei toisen naama alkaisi kyllästyttää. Loman päätteeksi kannattaisi myös olla joitakin päiviä kotona valmistautumassa arjen alkamiseen. Sy Herkun miehistön purjehdusloma ei noudata näistä asiantuntijoiden neuvoista yhtäkään.

Odotuksia

Loman odottaminen alkaa viimeistään jouluna, kun pohditaan telakkakauden suunnitelmia ja tulevan kesän kohteita. Keväällä valtaosa vapaa-ajasta kuluu venettä valmistellessa, venekauppoja kiertäessä ja varusteita huoltaessa. Kun kapun ja förstin lomat on vahvistettu, aletaan laskea päiviä ensin veneen laskuun ja sitten siihen, että purjehdusloma alkaa.

Kapu haaveilee siitä, että saisi herätä pikkuisen huonosti nukutun yön jälkeen Herkun keulapiikistä, laittaa kahvit porisemaan ja sitten istuskella sitlootassa aamukahvilla miettimässä, mihin tuuli tänään mahtaa kuljettaa. Försti odottaa kuumeisesti, että elettäisiin taas venearkea rutiineineen ja jalan alla olisi vesi. Gastit haaveilevat uusista tutkittavista kohteista, laiskoista veneaamuista ja satamajäätelöistä – satamassa jäätelö on aina pikkuisen parempaa kuin muualla.

Nainen syö onnellisena jäätelöä auringossa
Jäätelö maistuu förstillekin

Köydet irti!

Perinteisesti loma alkaa työpäivän jälkeen perjantaina. Viimeisen viikon illat kuluvat viimeisiä hankintoja tehdessä ja pakatessa. Perjantaina yleensä muistetaan jotakin elintärkeää, joka on unohtunut ja sitä sitten metsästetään tai vaihtoehtoisesti tehdään loppuun jotain korjaus- tai uusimisprojektia, jonka olisi voinut tehdä milloin tahansa talven aikana. Lauantaiaamuna on ensimmäinen lomapäivä ja lomaan laskeudutaan pakkaamalla neljän viikon tavarat, ruuat ja miehistö autoon, siirtymällä veneelle ja pakkaamalla sitten kaikki tavarat veneellä paikoilleen. Jos veneen lasku on venynyt pitkäksi, kuten tänä vuonna, luultavasti ohjelmassa on myös joitain asennuksia tai korjauksia tavararumban lisäksi.

Työkaluja ja karttoja levitettynä veneeseen
Veneen pakkausta vahtimassa unskujen torni

Köydet pyritään irrottamaan heti ensimmäisenä päivänä ja meidän miehistölle se on kyllä paras tapa irrottaa ajatukset arki- ja työasioista. Kun kotilaituri jää taakse, tuuli tarttuu purjeisiin, Herkku kallistuu ja purjehdusloma alkaa todella, ei muuta lomaan laskeutumista kaivata.

Purjeet levitettynä: purjehdusloma voi alkaa
Köydet irti!

Kulkeilla asumista

Olemme vesillä parhaassa tapauksessa koko päällystön loman ajan eli nelisen viikkoa. Purjehtiessa ei voi olla tarkkaa suunnitelmaa siitä, missä ollaan milloinkin, koska jotakin yllättävää tapahtuu aina. Keli voi pakottaa odottelemaan tai muuttamaan suuntaa, rikkoutumiset tai muut ongelmat vievät aikaa tai pahimmassa tapauksessa keskeyttävät koko loman. Joskus yllättäen löytyvä paratiisi houkuttelee jäämään pidemmäksi aikaa kuin on suunniteltu.

Kaksi lasta valkoisessa kumiveneessä
Gastit huolia vailla

Meillä on yleensä summittainen suunnitelma siitä, mihin suunnilleen purjehdimme, joskus tavoitteena jokin tietty kohdekin. Aika usein tavoiteltuun kohteeseen ei olla päädytty, ainakaan sinä vuonna kuin alun perin on ollut tarkoitus. Tänä vuonna suunnittelimme aluksi Gotlannin suuntaa, mutta olemme kääntyneet suunnittelemaan sittenkin Baltian rannikkoa. Vielä ei olla hankittu karttoja kummastakaan kohteesta, mutta kohteliaisuusliput sentään varmuuden vuoksi. Purjehdusloma ei siis ole ohjelmoitu siinä mielessä, että olisi jonkinlainen tiukka aikataulutus joka päivälle. Suunnitelmaa täytyy kuitenkin tehdä koko ajan eteenpäin huomioiden sääennusteet ja riittävä marginaali takaisin kotisatamaan päätymiseen.

Lapset purjeveneen kannella: purjehdusloma menossa
Rentoilua kevyessä kelissä

Herkku on pieni vene, jossa asutaan ahtaasti ja käytännössä koko miehistö oleilee koko ajan samassa tilassa purjehduspäivän ajan. Satamissa on toki mahdollista järjestää omaa aikaa ja tilaa itse kullekin, mutta purjehdusloma on silti hyvin tiivistä yhdessä oloa niin kapun ja förstin kuin gastienkin osalta. Välillä tunnelma toki kiristyy, eikä riidoilta vältytä, mutta yllättävänkin sopuisasti purjehdusloma yleensä soljuu. Venearkeen solahtaminen ottaa yleensä muutaman päivän, mutta kun itsekukin saa sopeutua vene-elämään omassa tahdissaan, löytyy purjehdusmieli kaikille.

Lapsi pesee perunoita veneellä
Pikku-e kokkailemassa
Purjehdusloma parhaimmillaan: lohi grillissä
Päivällinen tulossa

Paluu arkeen

Purjehdusloma päättyy kotisatamaan rantautumiseen ideaalitapauksessa lauantai-iltana, jos ensimmäinen työpäivä on maanantaina. Kotisatamamme vieressä on mahdollisuus vuokrata sauna ja olemme usein purjehtineet vielä täyden päivän lauantaina, hengailleet kotilaiturissa illan saunan ja hyvän aterian merkeissä. Sunnuntaina sitten pakataan tavarat ja siivotaan vene ja ajellaan kotiin pyykkäämään.

Tänä vuonna olemme suunnitelleet mahdollisuutta veneessä asumisen jatkamiseen vielä varsinaisen loman päätyttyä. Vielä selvittelyn alla on mahdollisuus hankkia muutamaksi viikoksi venepaikka jostain pääkaupunkiseudulta, josta olisi mahdollista kulkea töihin sekä metron varteen, että päärataa pitkin Keski-Uudellemaalle. Olisihan se aika metkaa herätä esimerkiksi Suomenlinnan satamassa ja hipsiä lautalla ja metrolla konttorille ja sitten työpäivän jälkeen irrottaa köydet ja käydä iltaseiluulla. Sehän olisi melkein kuin purjehdusloma vain jatkuisi.

Auringonlasku

Försti

Yksi ajatus artikkelista “Purjehdusloma lähestyy”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *