S/y Herkun miehistö

Purjehtiva perhe veneen avotilassa

Tässä esitellään tarinan sivuhenkilöt, eli S/y Herkun miehistö.

Purjehtiva perheemme on noin kymmenen vesilläolovuoden aikana hioutunut oikeaksi miehistöksi, jossa jokaisella on sopivasti vastuuta ja kullekin sopiva rooli. S/y Herkun miehistö on siinä mielessä moderni yksikkö, että päällystöä on yhtä paljon kuin gasteja – tosin Herkun päällystö tekee niin purjehdus- kuin taloustöitä huomatavasti johtamistöitä enemmän.


Herkun kapteeni

Il Capitano on menettänyt sydämensä veneelle, merelle ja varmaan hiukan asennushommillekin. Mitä ei tiedä tai osaa, kapteeni selvittää youtuben, googlen ja kaverille kilauttamisen avulla. Kapu on ollut vesillä pikkupojasta lähtien ensin perheen ponttooniveneellä Pohjois-Saimaalla, sitten kala- ja retkiveneillä Sulkavalla. Inttiaikoina tutuksi tuli meri ja saaristot Suomen rannikoilla Porista Kotkaan vähän erilaisesta vinkkelistä miinalautan miehistössä. Kun kapteeni ei purjehdi eikä korjaa venettä (yllättävän pienen osan ajasta siis), aika kuluu kokkaillessa ja kitaraa soitellessa.

S/Y Herkun kapteeni ohjaa venettä ja hymyilee
Kapteeni katsoo horisonttiin

Suosikkitubettaja: Sv Delos
Parasta vene-elämässä: Kulkeilla oleminen
Lempipaikka veneellä: Kuskin paikka
Suosikkisatama: Björkö
Minne purjehtisit: Maailman ääriin
Purjehdusidoli: Tapio Lehtinen


Försti

General manager on ainakin omasta mielestään korvaamaton veneasioiden organisoija. On kyseessä sitten varusteiden talvisäilytys, asiapapereiden hallinnointi, korjaus- ja hankintalistan ylläpito, kesälomabunkraus tai satamaan tultaessa marssijärjestyksen laatiminen, förstillä on asian hoitamiseksi systeemi ja luultavasti muutama excel-taulukko valmiina. Försti on pienestä pitäen tykännyt olla vesi jalkojen alla: pikkulikkana hienoa oli päästä huopaamaan verkkojen laskua iltasella ja nostoa anivarhain aamulla papan mukaan Päijänteelle. Riippumatossa försti lukee dekkaria tai hömppää, elämäkertaa tai milloin mitäkin ja jos lukemisen hoitaakin äänikirja, kädet ovat vapaana neulomaan.  

S/y Herkun försti istu veneen laidalla ja katselee horisonttiin.
Försti Maxilla

Suosikkitubettajakirjailija: tällä hetkellä Clare McIntosh
Parasta vene-elämässä: aurinko, meri, taivas ja maa
Lempipaikka veneellä: riippumatto
Suosikkisatama: Bodö
Minne purjehtisit: Lämpimään
Purjehdusidoli: Riikka Meretniemi


Vanhempi gasti E

Vanhempi gasti E hoitelee aamiaiset ja lounaat vauhdissa, hyppää laiturille tai rantaan ottamaan veneen vastaan, putsaa kyljet kiiltäviksi jollastaan käsin ja hilataan tarpeen tullen mastoon pieniä korjauksia tekemään. E on retkeillyt vauvasta saakka vesillä: ensin Saimaalla moottoriveneellä teltassa yöpyen ja viisivuotiaasta saakka purjehtien. E on aina valmis auttamaan, oli kyseessä kokkaus, pyykkisäkkien raahaaminen pesutupaan, purjeiden vinssaaminen tai jäätelönostoretki lähikioskille. Vapaa-aika vanhemmalla gastilla kuluu koripalloa treenaten niin kotona kuin satamissakin.

Suosikkitubettaja: Mr.Beast
Parasta vene-elämässä: uusiin paikkoihin tutustuminen
Lempipaikka veneellä: Oma pistopunkka
Suosikkisatama: Björkö
Minne purjehtisit: Ranskan Polynesiaan
Purjehduskorisidoli: Luka Doncic

Miehistön vanhempi gasti kuvattuna takaapäin istumassa kalliolla ja katsomassa merelle.
Gasti E ja kaukokaipuu

Nuorempi gasti pikku-e

Nuorempi gasti e on Aku Ankkojen suurkuluttaja, joka on viettänyt veneessä kaikki kesät kaksivuotiaasta alkaen. Satamapäivinä jollaan pakataan akkari, eväät ja ankkuri ja e soutaa suojaiseen paikkaan lekottelemaan siestan ajaksi. Rantautuessa ankaroliina ja poijuhaka ovat nuoremman gastin vastuulla ja samoin keulaköysien kiristäminen ja sitominen yhdessä isoveljen kanssa. Pikku-e:n erikoistaito on miehistön viihdyttäminen milloin hienoilla piirustuksilla, milloin kojulla, josta saa ostaa iltapalaa tai korttipelejä. Taloelämässä pikku-e soittaa kitaraa, treenaa korista ja pelaa kavereiden kanssa.

Suosikkitubettaja: Tubu
Parasta vene-elämässä: Purjehtiminen
Lempipaikka veneellä: Oma pistopunkka
Suosikkisatama: Björkö
Minne purjehtisit: Kreetalle
Purjehduskirjailijaidoli: Erin Hunter

Miehistön nuorin jäsen puomin päällä Aku Ankan taskukirjaa lukemassa
Nuorempi gasti e ja lukupaikka

Ps. satamaan tultaessa marssijärjestys on yleensä seuraava: kiinnittyminen laituriin/rantaan, Isopurjeen pakkaaminen, kannen ja sitlootan siistiminen, rantautumisryypyt (aikuisille), palvelusatamissa satamamaksun selvittäminen ja jäätelöiden hankinta (lapsille), sisätilojen siistiminen ja riippumaton rikaaminen.